Verliest team van Contador startrecht in belangrijke wielerwedstrijden?
Nick Nuyens Foto: Photonews
De schorsing van Alberto Contador door het TAS zou nog wel eens extra negatieve gevolgen kunnen hebben voor Saxo Bank-Sungard, het wielerteam van de Spaanse renner. De Internationale Wielerunie UCI laat immers onderzoeken of de ploeg nog recht heeft op het statuut van Worldtourteam. Als de ploeg van manager Bjarne Riis dat statuut kwijt speelt, riskeert het startrecht te verliezen in de belangrijkste wielerwedstrijden. Zo zou bijvoorbeeld Nick Nuyens niet meer zeker zijn van een plaats in de Ronde van Vlaanderen.

Een ploeg die van een Worldtourstatuut geniet, rijdt automatisch alle grote koersen van de internationale wielerkalender. Dat privilege komt dus plot in gevaar. Om een Worldtourlicentie te krijgen, moet een team voldoen aan zowel financiële, sportieve als ethische criteria.

'We zullen de licentiecommissie vandaag vragen om te oordelen of Saxo Bank-Sungard in de World Tour mag blijven', liet de UCI vandaag weten in een mededeling. 'Alberto Contador verzamelde 68% van het totaal aantal punten van Team Saxo Bank-Sungard. Als de Spanjaard zijn punten zou verliezen, betekent dit dat het Deense team niet meer zou voldoen aan de sportieve criteria om aan de World Tour deel te nemen', aldus de UCI.

Geen Ronde van Vlaanderen en Frankrijk?

Wanneer de UCI besluit Saxo Bank de WorldTour-licentie af te nemen na het schrappen van de punten van Alberto Contador, dan is het hoogst onzeker of de ploeg van Bjarne Riis mag deelnemen aan de Tour de France of de Ronde van Vlaanderen. De ploeg moet dan hopen op een wildcard. Organisator ASO van de Tour de France liet aan Deense media weten op voorhand geen garanties te kunnen geven.