N-VA verliest terrein in peiling RTBF/La Libre
N-VA-voorzitter Bart De Wever Foto: BELGA
In de nieuwe peiling die uitgaat van de RTBF en La Libre verliezen de PS en Ecolo in Wallonië en Brussel in vergelijking met een eerdere peiling in november. De MR is op de terugweg in het zuiden van het land. Het militante FDF trekt zich in Brussel uit de slag en wint er 5 procent. Opmerkelijk: na een onafgebroken klim in vorige peilingen verliest de N-VA terrein. Het Vlaams Belang profiteert hiervan.

De eerste maanden van de nieuwe legislatuur zijn op zijn minst opmerkelijk te noemen. Na maanden van crisis werd de nieuwe regering beëdigd. Meteen na de installatie van de nieuwe regering werd de hervorming van het pensioenstelsel aangekondigd. Dan volgden nog tal van besparingsmaatregelen met de hete adem van Europa in de Belgische nek. Dat culmineerde in de nationale staking op 30 januari. Bewogen maanden met een bewogen beleid. Welke gevolgen had dit alles voor het stemgedrag?

De Franstalige krant La Libre en de Franstalige omroep RTBF peilden de kiesintenties bij 3.005 kiezers uit de drie gewesten tussen 2 en 7 februari. De maximale foutenmarge op de peiling bedraagt 3,3 procent. 

De vraag die werd gesteld aan de kiezers luidde: 'Als de verkiezingen deze zondag worden gehouden, naar welke partij zou uw stem uitgaan?'

Geen electoraal gewin voor premier Di Rupo

Het premierschap van Elio di Rupo vertaalt zich voorlopig niet in electoraal gewin. Volgens de peiling kalven de Franstalige socialistische stemmen af tot 31,9 procent, komende van 37,6 procent bij de verkiezingen van 2010.

De PS zakt in de nieuwe peiling nog eens 3,5 procent, nadat ze in de peiling van november reeds 2,2 procent verloor. 

N-VA valt terug maar doet nog altijd beter dan in 2010

N-VA valt 2,8 procent terug tegenover de vorige peiling in november, maar blijft met 37 procent ruim boven de 28 procent van 2010. Het FDF verdubbelt zijn populariteit in Brussel ten opzichte van de vorige peiling tot 11,5 procent.

Ondanks de terugval doet N-VA het nog steeds 9 procent beter dan in 2010. Hierdoor gaan SP.A (12,7 procent), Open Vld (11,7 procent), Groen (6,8 procent), Vlaams Belang (11,1 procent) en CD&V (14,3 procent) nog wat meer achteruit tegenover 2010.

De kanttekening die hierbij moet geplaatst worden is dat tegenover de vorige peiling van november 2011 de CD&V wel wat terrein terugwint (+1,6 procent) net als het Vlaams Belang. Die laatste stijgen zelfs 2,7 procent.

Ook MR krijgt slaag in Wallonië

Naast de PS krijgt ook de MR in Wallonië klappen. De Franstalige liberalen (18,1 procent) zakken met 4,1 procent tegenover 2010. Ecolo (12,4%) en cdH (15,2%) winnen dan weer licht terrein tegenover de verkiezingen in 2010. Het extreemrechtse Front National verdubbelt zelfs tot 3,6 procent.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig