Franse Dexia-tak wordt losgekoppeld
Dexia zal Dexma verkopen tegen een negatieve waarde.pn Foto: © Photo News
De raad van bestuur van de restbank Dexia is akkoord gegaan met de verkoop van een groot deel van de Franse Dexia-dochter Dexia Municipal Agency (DexMa). Dat melden diverse media. De Belgisch-Franse groep wordt zo verder ontmanteld.

DexMa staat in voor de herfinanciering van leningen aan Franse lokale besturen. Ruim twee derde van de tak wordt nu afgestaan aan andere partijen. 

De Franse staat neemt een belang van 31,67 procent in DexMA, de Franse staatsholding CDC verwerft een even groot deel. De Franse postbank La Banque Postale krijgt een kleine 5 procent in handen. De Dexia-groep behoudt daardoor zelf nog 31,67 procent. Die overeenkomst kwam deze week na maanden onderhandelen uit de bus.

De overname van DexMa wordt gewaardeerd op 380 miljoen euro, wat zal resulteren in een minwaarde voor het beursgenoteerde Dexia. Volgens sommige bronnen zou er sprake zijn van een minwaarde van ongeveer 680 miljoen.

DexMA zal een nieuwe Franse bank herfinancieren, die aan lokale besturen leningen zal verschaffen. Die bank komt in handen van La Banque Postale en CDC. De Franse Dexia-entiteit Dexia Crédit Local, die in feite het belang in DexMA aanhoudt, zal leningen blijven verstrekken, maar dan enkel aan haar klanten die niet door de nieuwe bank bediend worden, en alleen onder bepaalde voorwaarden.

Stap drie in ontmanteling van Dexia

De deal is alvast goed nieuws voor de Franse president Nicolas Sarkozy. Hij wou absoluut vermijden dat de financiering van de lokale besturen in het gedrang zou komen door het debacle bij Dexia. Veel van die besturen hebben investeringen en bestedingen uitgesteld.

De verkoop van DexMa is de derde grote stap in de ontmanteling van Dexia, dat vorig najaar ten prooi viel aan de schuldencrisis. Eerder werd Dexia Bank België genationaliseerd, en werd vervolgens een akkoord bereikt voor de verkoop van het Luxemburgse Dexia BIL, aan Precision Capital uit Qatar en de Luxemburgse staat.

Er zijn nog drie etappes te gaan in het kader van de geplande desinvesteringen: de Turkse DenizBank, Dexia Asset Management en het belang van 50 procent in RBC Dexia Investor Services.