Nieuw psychiatrisch onderzoek naar Noorse massamoordenaar Breivik
Op last van een rechtbank in Oslo moeten twee nieuwe psychiaters de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik (32) observeren om te kunnen oordelen over de ontoerekeningsvatbaarheid die eerder bij hem was vastgesteld. Breivik heeft op 22 juli 77 mensen vermoord: acht met een bom in Oslo en 69 bij een schietpartij op het eiland Utoya.

Vorig jaar stelden psychiaters vast dat Breivik psychotisch en paranoïd-schizofreen is. Hij is aldus strafrechterlijk ontoerekeningsvatbaar.

Maar deze diagnose veroorzaakte een storm van verontwaardiging in Noorwegen.
Vrijdag gelastte rechter Wenche Elizabeth Arntzen een nieuw psychiatrisch onderzoek, tegen de wil in van Breivik die zich eerder 'voor 80 procent' kon vinden in het eerste rapport.

Hij zal tot midden maart bijna doorlopend onder observatie staan. Een dergelijke aanpak kan 'waardevolle informatie opleveren die moeilijk op een andere manier te verkrijgen is', meende de rechtbank.

De psychiaters moeten tegen 10 april hun conclusie voorleggen, zes dagen voor de opening van het proces.

Maar waar de twee nieuwe psychiatrische deskundigen hadden gevraagd Breivik tijdelijk te interneren in een psychiatrische instelling in Dikermark, besliste de rechtbank dat de observatie om veiligheidsredenen in de gevangenis van Ila moet gebeuren.