De onderzoeksrechter in Gent heeft zes verdachten aangehouden voor in totaal vijf gewapende overvallen op Gentse hotels, nachtwinkels en een frituur. De verdachten pleegden de overvallen in wisselende samenstelling en aarzelden niet om op burgers te schieten, zegt hoofdcommissaris Patrick Willocx van de federale gerechtelijke politie Gent.

Op 20 oktober werden drie zaken in het Gentse overvallen. De eerste hold-up gebeurde op een nachtwinkel in de Lange Violettestraat in Gent. Daarbij werd een schot gelost in het plafond, maar raakte niemand gewond.

Rond 21.30 uur werd een frituur aan de Hundelgemsesteenweg in Merelbeke overvallen. Eén verdachte vuurde daarbij in de lucht, maar de overvallers konden geen buit maken. De zaakvoerder van de frituur achtervolgde de daders met zijn wagen, maar werd verschillende malen beschoten door de gangsters vanuit hun vluchtwagen.

De derde overval gebeurde op een nachtwinkel aan de Antwerpsesteenweg in de Gentse deelgemeente Sint-Amandsberg. Daar werd de uitbater door vijf kogels geraakt.

Overvallen op hotels

De politie pakte kort daarna twee 24-jarige verdachten op, die beiden aangehouden werden. Na intensief speurwerk blijkt dat ze samen met anderen in aanmerking komen voor twee overvallen op hotels, zegt hoofdcommissaris Willocx.

'Op 6 oktober rond middernacht overvielen drie gemaskerde daders hotel Gravensteen in de Jan Breydelstraat in Gent. De kassa bleek leeg en de daders stalen de portefeuille van de receptionist', klinkt het.

'Kort daarna, rond 1 uur, overvielen vijf daders het Accor Formule 1 hotel aan de Vliegtuiglaan in Gent. Klanten van het hotel die juist het hotel buitengingen, werden verplicht op de grond te gaan liggen en werden bestolen door de gemaskerde daders. Onder bedreiging van een vuurwapen werd de receptionist geslagen en verplicht de inhoud van de kassa te overhandigen.'

De speurders pakten op 31 januari twee andere verdachten op, een 25-jarige Belg en een 24-jarige Marokkaan. Op 7 februari werden nog een 21-jarige Belg en een 38-jarige Portugees opgepakt. De zes verdachten zijn nu onder aanhoudingsmandaat geplaatst door de onderzoeksrechter.