Het Nederlandse gerecht heeft bij familieleden van de in Hasselt veroordeelde Dorie X. dinsdag bijna 1 miljoen euro cash aangetroffen. Hij werd begin 2011 tot 6 jaar cel en 55.000 euro boete veroordeeld voor een mobiel amfetaminelab op een aanhangwagen die in Tessenderlo gebouwd was.

Van de 918.670 euro zat meer dan 800.000 euro verborgen in de mantel van de centrale verwarmingsketel en in de behuizing van een rolluik bij zijn ouders in Venlo. Dat maakte het openbaar ministerie in Nederland vrijdag bekend.

De ouders, partner, zoon en een vriendin van X. zijn gearresteerd op verdenking van witwas. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) beschikte al langer over aanwijzingen dat X. grote geldsommen bij familieleden in Venlo in bewaring had gegeven. Zo'n 150 speurders doorzochten daar zeven huizen, drie garageboxen en een bosperceel. Er werd zelfs apparatuur ingezet om door muren in de bodem te kunnen kijken.

Het speedlab in Tessenderlo, waarvan X. als opdrachtgever veroordeeld werd, wordt beschouwd als het grootste en meest professionele ooit. De drugshandelaar staat sinds december terecht in Duitsland wegens amfetamineproductie en internationale cokehandel.

Vorig jaar al was in een geheime bergplaats in zijn keuken zo'n 4,3 miljoen euro ontdekt. Na zijn arrestatie in België werd in mei 2010 336.000 euro in beslag genomen. Vorige week werd bij zoekingen in het Nederlandse Deurne beslag gelegd op 334.530 euro, twee geldtelmachines, twee pistolen met munitie, een jachtvuurwapen, ploertendoders, boksbeugels en vlindermessen.

De ouders, partner en zoon van X. verschijnen vrijdag voor de rechter-commissaris in Roermond.