De Hasseltse correctionele rechtbank inzake sociaal strafrecht heeft de 51-jarige zaakvoerder van een transportbedrijf in Stevoort (Hasselt) vrijgesproken voor de dood van een werknemer. De man werkte in de garage van het bedrijf en stierf toen een band die hij aan het oppompen was, ontplofte. De man gebruikte geen bandenkooi, maar volgens de rechtbank had ook een bandenkooi de dood niet kunnen voorkomen.

De ontploffing van de band ging gepaard met een luchtdrukverplaatsing, waardoor de werknemer achteruitgeslagen werd en met zijn hoofd tegen een andere machine terechtkwam. Volgens de rechtbank had zo'n bandenkooi de luchtdrukverplaatsing niet tegengehouden.

Er waren geen getuigen van het dodelijke arbeidsongeval. Een werknemer, die in een andere garage aan het werken was, hoorde alleen een harde knal en vond nadien zijn collega levenloos op de werkvloer aan de bandenpompmachine. Dat gebeurde op 13 april 2010 in Hasselt. Die werknemer verklaarde dat er wel een bandenkooi aanwezig was, maar dat die niet altijd gebruikt werd.

Probleem voor de firma was wel dat de zaakvoerder van het transportbedrijf de overleden werknemer niet had aangegeven bij de RSZ. Dat was ook het geval voor twee vrachtwagenchauffeurs, die op de E313 in Tessenderlo en op de E40 in Everberg tegen de lamp liepen.

Daarvoor kreeg de transporteur een boete van 8.250 euro, waarvan 6.600 euro met uitstel. De firma is intussen failliet verklaard. De zaakvoerder kwam begin september vorig jaar in het nieuws omdat hij cannabisplantages had aangelegd in een loods en twee koelwagens in Alken.