Catherine De Bolle vanaf 1 maart hoofd van federale politie
Foto: BELGA
Catherine De Bolle volgt op 1 maart Paul Van Thielen op als commissaris-generaal van de federale politie. De ministerraad steunt unaniem haar voordracht. Ze wordt daarmee de eerste vrouw in die functie.

De bijna 42-jarige De Bolle is sinds 2001 korpschef van de lokale politie in Ninove. Ze werd zowel door de selectiecommissie als door de politieraad als eerste gerangschikt van de kandidaten voor de functie van commissaris-generaal.

De minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) en minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) zien in de aanstelling van De Bolle voor een periode van vijf jaar een momentum om de politieorganisatie een tweede adem te geven.

Een van de prioriteiten van de regering is, tien jaar na de start, immers het afronden van de tweede fase van de politiehervorming.

Het zag er een tijdje slecht uit voor de Bolles benoeming. Twee kandidaten die met haar meestreden om de opvolging van Fernand Koekelberg, stapten naar de Raad van State om de benoemingsprocedure ongeldig te laten verklaren.

De eerste van die twee, Michel Brasseur, is volgens de Raad van State te oud om in een nieuwe procedure nog mee te dingen naar de functie. De tweede, Jean-marie Van Branteghem, heeft zijn klacht intussen ingetrokken.

De benoeming moet nu enkel nog aan de koning worden voorgelegd. De functie wordt sinds maart vorig jaar tijdelijk waargenomen door Paul Van Thielen, nadat Fernand Koekelberg ontslag had genomen.