Apple bijna groter dan België
Foto: ast
Het aandeel van Apple kreeg deze week een fikse boost. Het technologiebedrijf is nu 459 miljard dollar waard. Meer dan rivalen Microsoft en Google samen, en bijna evenveel als België.

Apple heeft Exxon Mobil al een tijdje geleden onttroond als grootste bedrijf ter wereld, maar door de gecombineerde waarde van rivalen Google en Microsoft te overtreffen is nu ook een psychologische grens overschreden. De marktwaarde van Microsoft bedraagt 258 miljard dollar, en Google is goed voor zo’n 198 miljard dollar.

Deze mijlpaal volgt kort na de vorige: eind januari legde Apple de beste kwartaalresultaten in zijn geschiedenis voor (13 miljard dollar), onder andere door de verkoop van 37 miljoen iPhones en 15 miljoen iPads.

Maar hoe groot is Apple nu precies? Wat betekent die 459 miljard dollar? Enkele referentiepunten, om de cijfers in het juiste perspectief te plaatsen.

  • De waarde van Google en Microsoft samen bedraagt 456 miljard dollar.
  • Google, Goldman Sachs, General Motors, Ford, Starbucks en Boeing zijn samen goed voor 437 miljard dollar.
  • Al het goud in de Amerikaanse Federal Reserve wordt geschat op 350 miljard dollar.
  • Alle illegale drugs in de wereld hadden midden 2011 een geschatte straatwaarde van 320 miljard dollar.
  • Een Apollo-ruimteprogramma’s kost 170 miljard dollar. Apple is meer dan twee keer zo veel waard.
  • Het bruto binnenlands product van België bedraagt 467 miljard dollar.

Zweden heeft met een BBP van 458 miljard dollar al het onderspit moeten delven tegen Apple, maar België is op papier dus nog steeds een tikkeltje meer waard dan het Amerikaanse technologiebedrijf.

En uiteraard kan je de waarde van een bedrijf niet zomaar vergelijken met het bruto binnenlands product van een land, maar het zegt wel iets over de schaal waarop het grootste bedrijf ter wereld opereert.

Verwacht wordt trouwens dat Apple daar binnenkort, met de lancering van de iPad 3, nog een schepje bovenop doet.