Kernkabinet staat geen bijkomende uitzonderingen toe
Vicepremier Steven Vanackere (CDV). Foto: Photo News
Het kernkabinet is het vrijdag eens geraakt over de hervorming van het pensioensysteem, zowel voor de privésector als bij de overheidsdiensten. Bedoeling is dat er geen nieuwe uitzonderingen meer bijkomen. Dat is uit verschillende bronnen vernomen.

De federale ministers hakten vrijdag dan toch knopen door in de pensioenhervorming. Dat was volgens minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) ook dringend nodig. Volgens hem kwamen er elk uur nog extra vragen bij voor uitzonderingen op de algemene regel.

'Het zou bijzonder onrechtvaardig zijn om diegenen die vandaag het luidste roepen een uitzondering te geven', verklaart Van Quickenborne op Radio 1. 'Dat zou aanleiding geven tot een cascade van nieuwe uitzonderingen en het zou bijzonder onrechtvaardig zijn ten aanzien van al die mensen die aan het werk zijn.'

Ook vicepremier Steven Vanackere (CD&V) bevestigt dat de regering 'na een bewogen dag' niet afstapt van het principe dat iedereen langer zal moeten werken.

De geplande hervorming blijft grotendeels behouden. Het vervroegd pensioen wordt opgetrokken van 60 naar 62 jaar en de vereiste jaren carrière naar 40 jaar. Dat gebeurt stelselmatig. Voor de privésector gaat het van 35 naar 40 jaar tegen 2015. Voor de publieke sector wordt de loopbaanvoorwaarde verhoogd van 5 naar 40 jaar, ook tegen 2015.

Voor wie nu in een specifiek systeem zit, wordt het ook twee jaar langer werken. Wie bijvoorbeeld al met 55 jaar op vervroegd pensioen mag, zal voortaan tot zijn 57ste moeten werken. Voor het aantal vereiste jaren carrière geldt dat ook. Loodsen, douaniers en brandweerlui zullen voortaan 38 jaar en vier maanden moeten hebben gewerkt.

Het ambtenarenpensioen zal straks worden berekend op de laatste 10 jaar en niet meer op de laatste vijf. Voor het rijdend personeel van de NMBS is dat de laatste vier jaar en niet meer de laatste maand, zoals nu het geval is.

Of de uitstapregeling voor leerkrachten en postbodes wordt verstrengd, hangt niet af van de federale regering, zegt vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) op Radio 1. 'De richtlijn is wel duidelijk, laat ons proberen die twee jaar op te schuiven.'

Het kernkabinet komt volgende maandag om 13.30 uur nog samen om nog een aantal punten over werk af te ronden. Nadien wordt het geheel voorgelegd aan de sociale partners. Dat gebeurt waarschijnlijk dinsdag.