Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) heeft vrijdag de voorbereidingen van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober op gang getrapt.

Alle gemeente- en provinciebesturen ontvangen een brief met praktische richtlijnen. Op de website www.vlaanderenkiest.be kunnen kiezers, kandidaten en organisatoren terecht voor antwoorden op hun eventuele vragen.

De lokale stembusgang ligt nog welgeteld 244 dagen voor ons uit, leert de teller op de nieuwe website. "De lokale besturen beginnen zich te organiseren en hebben er alle baat bij dat ze goed geïnformeerd zijn om van dit ’feest van de democratie’ een succes te maken", aldus Bourgeois.

Er is immers één en ander gewijzigd sinds de vorige verkiezingen zes jaar geleden. Zo daalde het aantal te verkiezen provincieraadsleden tot 72 (in Limburg 63), zijn de grenzen van de provinciedistricten hertekend en krijgen zes extra centrumsteden de mogelijkheid om voor het eerst elektronisch te stemmen.

Al moeten zij - net als de 143 andere gemeenten waar al digitaal gestemd werd - tegen 23 maart nog bevestigen dat ze effectief op het aanbod ingaan. Verwacht wordt dat de overgrote meerderheid niet opnieuw naar potlood en papier zal grijpen.