De Brusselse raadkamer heeft vrijdag in het dossier over vermeende omkopingspraktijken bij de Regie der Gebouwen alle verdachten doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Het gaat om twaalf ambtenaren, 35 aannemers en 24 bedrijven.

De verdachten zouden jarenlang meegedraaid hebben in een systeem waarbij aannemers ambtenaren omkochten om lucratieve overheidsopdrachten in de wacht te slepen.

Volgens het Brusselse parket was er bij de Regie der Gebouwen, en dan voornamelijk de buitendienst Brussel I, een heus corruptiesysteem waarbij hoge ambtenaren sjoemelden bij de gunning van werken.

Dat was het geval bij onder meer de contracten voor onderhouds- en uitbreidingswerken in de gevangenissen van Vorst en Sint Gillis, het Koninklijk Paleis in Laken en het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.

Om het systeem te doen draaien, zouden de verdachten misbruik gemaakt hebben van een aantal zwakke plekken in de wet op de openbare aanbestedingen. Zo moet voor onderhoudswerken die minder dan 67.000 euro kosten, geen openbare aanbesteding worden uitgeschreven.

Onder dat bedrag selecteerden de ambtenaren zelf bedrijven en maakten ze prijsafspraken. In ruil kregen de betrokken ambtenaren cash, reizen, werken aan hun privéwoningen en andere voordelen in natura.

Het onderzoek, dat in 2005 begon en vier jaar duurde, leidde onder meer tot de aanhouding van de toenmalige directeur-generaal van de Regie, Hans Evenepoel, de topman van Brussel I, Raf Engels, en de conservator van het Brusselse justitiepaleis Johan Van De Sande.

Die zullen nu, samen met de andere betrokkenen, voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen.