'Personeelsbeleid Torfs is voorbeeldig'
Foto: Wouter Van Vooren
Ondernemersorganisatie Unizo noemt het personeelsbeleid van Wouter Torfs, CEO van de gelijknamige schoenenketen, "voorbeeldig". De CEO zei donderdag in het programma "Peeters & Pichal" op Radio 1 personeel te zoeken, maar zei ook dat medewerkers geen religieuze symbolen mogen dragen in de winkel.

Torfs was donderdag te gast in het programma naar aanleiding van de moeilijk in te vullen vacatures in zijn bedrijf. "Hij benadrukte er het belang van klantvriendelijkheid en onderstreepte dat hij als werkgever iedereen, ongeacht afkomst of diploma, kansen geeft", meldt Unizo in een persbericht.

Torfs voegde daar wel aan toe dat religieuze symbolen, zoals hoofddoeken, kruisjes en keppeltjes, niet door verkopers gedragen mogen worden.

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter noemde de uitspraken "moedig", maar Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR), liet weten de zaak te onderzoeken en indien nodig maatregelen te nemen. Ook het Minderhedenforum sloot vrijdag eventuele acties niet uit.

Unizo is daar niet mee opgezet. "Dergelijke open maatschappelijke opvattingen en bedrijfs- en personeelsaanpak, zijn voor vele ondernemers zeer inspirerend en verdienen zelfs aanmoediging. Ook inzake diversiteit", klinkt het. De organisatie vindt het dan ook heel bedenkelijk om van een "genuanceerde uitspraak misbruik te maken".

De ondernemersorganisatie meldt dat het aan de werkgever is om over de kledij in het bedrijf, binnen het wettelijke kader, duidelijke afspraken te maken met de werknemers. Unizo vindt het evident dat daarbij rekening gehouden wordt met de noden van het bedrijf en de klanten, zonder tegen het wettelijke verbod op discriminatie in te gaan.