Verschillende leden van het Griekse kabinet zijn opgestapt uit protest tegen de besparingseisen van de EU. In Griekenland is een 48 urenstaking aan de gang.

Vrijdag maakten de minister van vervoer en de staatssecretarissen van koopvaardij en landbouw, allen van de extreemrechtse regeringspartij Laos, hun ontslag bekend. Zij werden gevolgd door de socialistische staatssecretaris van buitenlandse zaken. Een dag eerder trad de staatssecretaris voor arbeid af. Regeringsleider Papademos zal dus wellicht zijn regering moeten herschikken.

De leider van Laos, Giorgios Karatzaferis, kondigde eerder op de dag aan dat hij met zijn parlementsleden tegen het ingrijpende besparings- en hervormingsprogramma zal stemmen. De regering kwam die bezuinigingen donderdag overeen met de trojka - de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB).

Het nieuwe pakket besparingsmaatregelen is noodzakelijk om het tweede internationale hulppakket voor Griekenland ter waarde van 130 miljard euro te kunnen vrijmaken. Er zouden onder meer duizenden ambtenaren ontslagen worden, en vele lonen in de private sector zouden met 22 procent verlaagd worden.

Tegen 20 maart hebben de Grieken de nieuwe schijf noodhulp nodig. Dan moeten ze 14,4 miljard euro aan obligaties terugbetalen die hun vervaldag hebben bereikt.

'Besparingen vernederen de Grieken'

De drie regeringspartijen hebben samen 252 zetels in het parlement, op een totaal van 300. Ook zonder de 16 zetels van Laoscbehouden de socialistische Pasok en de conservatieve Nieuwe Democratie dus een comfortabele meerderheid.

Karatzaferis legde vrijdagmiddag op een persconferentie uit geen besparingsprogramma goed te kunnen keuren dat Griekenland 'vernedert' en 'niet op het goede pad zet'. Hij neemt met zijn partij evenwel geen ontslag uit de regering. 'Als de eerste minister (Lucas Papademos), die ik blijf steunen, mijn ministers nog wil, mag hij ze houden.'

Vooral Duitsland wordt door Karatzaferis met de vinger gewezen voor de miserie waar Griekenland zich in bevindt. 'Griekenland moet Europa niet verlaten, maar moet onder de laars van Duitsland vandaan komen.'

Hij vindt dat de internationale schuldeisers van Griekenland het land zijn nationale soevereiniteit willen afnemen. 'Ik ben er niet van overtuigd dat de opofferingen die ons opgelegd worden resultaat zullen hebben.'

48 urenstaking

De Griekse vakbonden houden vrijdag zowel in de publieke als in de private sector een 48 urenstaking tegen de nieuwe bezuinigingsmaatregelen. Het openbaar vervoer ligt plat, terwijl de ferry's aan de kade blijven. Overheidsgebouwen, scholen, rechtbanken en musea blijven gesloten en de ziekenhuizen werken minimaal.

Er wordt ook duchtig gemanifesteerd. In de hoofdstad Athene trokken 11.000 mensen de straat op, waarna het tot schermutselingen kwam tussen betogers en politie.

Politievakbond dreigt trojka-inspecteur op te pakken

De politievakbond Poasy heeft er intussen mee gedreigd om inspecteurs van de trojka te arresteren. Die bedreigt volgens de vakbond de democratie in het land, met name door verregaande besparingsmaatregelen te eisen.

Poasy dreigt met de arrestatie van de trojka-gezanten in een brief die is verschenen in de Griekse pers en ook verzonden zou zijn aan de vertegenwoordigers van de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie.

De politievakbond zou een aanhoudingsbevel hebben gevraagd aan het Griekse openbaar ministerie. In de hoofdstad Athene werden ook duizenden flyers verspreid, getiteld 'Gezocht'. Er wordt een beloning van 1 euro beloofd aan wie de trojka kan vatten.