'Paus Benedictus XVI sterft binnen het jaar'
Foto: Reuters
Kardinaal Paolo Romeo zegt dat paus Benedictus XVI binnen het jaar zal sterven. Dat staat te lezen op de website van The Telegraph. Het Vaticaan reageerde verward op het 'moordcomplot'. Er is ondertussen een onderzoek ingesteld.

Romeo, die eind 2006 door paus Benedictus XVI benoemd werd tot aartsbisschop van Palermo, deed deze opmerkelijke uitspraak in november 2011 tijdens een verblijf in China. Onder meer Italiaanse zakenlui en Chinese vertegenwoordigers van de katholieke kerk kregen dit van hem te horen en waren ervan overtuigd dat het om een 'moordcomplot' zou gaan. Ze waren zo ongerust dat ze besloten om het Vaticaan te verwittigen.

Geheim rapport

Het verhaal werd op 30 december 2011 neergepend in een geheim rapport en werd in januari bezorgd aan de paus door de Colombiaanse kardinaal Dario Castrillon Hoyos. Naar verluidt is het Vaticaan begonnen met een onderzoek.

De Italiaanse krant Il Fatto Quotidiano, die bekend staat voor primeurs, berichtte vandaag over de uitspraak van Romeo. 'In China zei kardinaal Romeo dat Benedictus XVI binnen het jaar om het leven zal komen. Dit vertelde hij met veel overtuiging dat de mensen waarmee hij sprak er zeker van waren dat er een dodelijke aanval op de paus is gepland', staat er te lezen in de krant.

'Conflictrijke relaties'

Romeo zou ook van 'zeer conflictrijke relaties' tussen de paus en zijn staatssecretaris Tarcisio Bertone hebben gewaagd. Bertone is na de paus de machtigste man in het Vaticaan. Om zijn stijgende invloed tegen te gaan, zou de Duitse kerkleider hem vervangen willen zien door de Milanese kardinaal Angelo Scola, aldus Romeo. Dat Romeo gezegd zou hebben dat Scola ook de opvolger van Benedictus XVI wordt, zou onwaar zijn.

De woordvoerder van het Vaticaan, Federico Lombardi, zegt dat het nieuws over een 'moordcomplot' zo straf is dat er geen commentaar op wordt gegeven. Maar hij ontkent niet dat het document over een aanslag op de paus bestaat.

De laatste poging om een paus te doden, dateert van 1981. Toen werd paus Johannes Paulus II door de Turkse militant Mehmet Ali Agca neergeschoten. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis afgevoerd, maar overleefde de aanslag.