Belgian Paralympic Committee maakt eerste selectie bekend
Jan Boyen droomt van de Spelen in Peking. col
Foto: © Jef Collaer
De Raad van Bestuur van het Belgian Paralympic Committee heeft in haar zitting de eerste selecties voor de Paralympische Spelen van London 2012 (29/8-9/9) bevestigd. Het gaat om drie tafeltennissers en drie teams.

In klasse 7 van het tafeltennis zal Ben Despineux als eerste individuele atleet de Oostkantons vertegenwoordigen op de Paralympische Spelen. De Eupenaar toonde de laatste jaren een opmerkelijke ontwikkeling en staat momenteel 9e op de ITTF World Ranking.
In klasse 8 neemt het duo Mathieu Loicq-Marc Ledoux voor de derde maal deel aan de Spelen. Loicq kroonde zich tot wereldkampioen 2010 in het Koreaanse Gwangju, terwijl Ledoux er de kleine finale verloor. Hij pakte wel brons op het EK 2011 in Zagreb. In teamverband veroverden de twee atleten van de Ligue Handisport Francophone samen de zilveren plak op het WK 2010. Vorig jaar werden ze derde op het EK.
Naast de tafeltennissers aanvaardde de Raad van Bestuur eveneens de selecties voor drie teams: Boccia - pair BC3 (3 atleten), het nationale team rolstoelrugby (10 atleten) en Para-equestrian (4 atleten).
Het Belgian Paralympic Committee mikt op een selectie van 35 tot 40 atleten in 9 sporten. In Peking 2008 stuurde België 21 atleten in 7 sporten. Jan Boyen veroverde er de enige (bronzen) medaille, in het baanwielrennen. In London wordt gemikt op 10 top-5 plaatsen, waaronder 5 medailles.