Chinese uitvoer daalde in januari
Foto: REUTERS
In januari heeft China minder uit- en ingevoerd dan het jaar voordien. De redenen hiervoor zijn het Chinese Nieuwjaar en de economische crisis in Europa. Volgens analisten tonen de cijfers echter ook aan dat de economische groei in China vertraagt.

De daling van de import bedroeg 15,31 procent tegenover 2011, waardoor de Chinese invoer op een bedrag van 122,6 miljard dollar strandde.

De daling van de export bedroeg 0,5 procent en kwam in totaal uit op 149,9 miljard dollar. Het is voor het eerst in meer dan twee jaar tijd dat de Chinese uitvoer afnam.

Het handelsoverschot van de tweede grootste economie ter wereld bedroeg in januari 27,3 miljard dollar, tegenover 16,5 miljard in december. Dat is het hoogste overschot in een half jaar tijd.

De redenen voor de daling van de in- en uitvoer zijn deels te verklaren door het Chinese nieuwjaar. Tijdens dat feest in januari werken de Chinezen een week niet. Verder begint de Chinese economie ook de gevolgen van de Europese crisis te voelen. Europa is de belangrijkste afzetmarkt voor de Chinezen.

Toch kan de daling, die groter is dan verwacht, niet alleen daardoor worden verklaard. Volgens analisten tonen de cijfers dan ook aan dat de economische groei in China vertraagt.