ACOD beslist maandag over spoorstaking
Foto: © Christophe Licoppe
De achterban van de socialistische vakbond ACOD bij de spoorwegen hakt maandag de knoop door over de stakingsaanzegging voor 15 februari. Dat werd vrijdag vernomen na een ontmoeting tussen directie en vakbonden.

Een week geleden kondigde het gemeenschappelijk vakbondsfront ACOD/ACV-Transcom een stakingsaanzegging voor 15 februari aan, na een spontane werkonderbreking van de treinbegeleiders in Brussel-Zuid wegens een verhuis van de permanentie. Dat dossier noemde een vakbondsverantwoordelijke slechts 'het topje van de ijsberg'.

De ACOD-onderhandelaars zouden het verslag van de ontmoeting van vrijdag verdedigen bij hun achterban. Er zou maandag ook een nieuwe vergadering gepland zijn met de directie.

ACV-Transcom schort stakingsaanzegging op

ACV-Transcom heeft vrijdag beslist om de stakingsaanzegging voor volgende woensdag bij het spoor op te schorten. De christelijke vakbond benadrukt dat volgens hem aan de belangrijkste eis is voldaan, met name de belofte van de directie om de maatregelen van de interne reorganisatie paritair te bespreken.

"We benadrukken hierbij dat het sociaal overleg in een constructieve sfeer moet plaatsvinden, waarbij de bedrijfsleiding en het management begrip opbrengen voor de problemen van de betrokken personeelsleden", klinkt het.

De Waalse vleugel van de christelijke vakbond is echter veel negatiever in zijn oordeel. Volgens Dominique Dalne van CSC Transcom was de verzoeningsvergadering "een slag in het water". "Er was geen echte discussie ten gronde, de verantwoordelijken van het bedrijven hebben ons doorverwezen naar een nieuwe vergadering, op 13 februari."