Deze modefilms gunnen u een blik achter de schermen
Foto: rr
Op donderdag 9 februari barstte de modegekte in New York los, naar aanleiding van de tweejaarlijkse modeweek daar. Wie zich degelijk wil voorbereiden op wat komt en nog wat modekennis in te halen heeft, hoeft niet per se in dikke boeken te grasduinen. Vijf documentaires.

 1. 'Do it yourself' - Vivienne Westwood (2011)

De Franse regisseur Letmiya Sztalryd volgde de Britse, excentrieke ontwerpster Vivienne Westwood een jaar lang en maakte met deze prent een onthullend portret van de 'queen of punk'. Zowel het persoonlijk leven als de creaties, invloeden en drijfveren van Westwood als designer komen uitgebreid aan bod. Enfant terrible Westwood brak in 1971, midden in het punktijdperk, door met haar eerste eigen shop in Londen en combineert sindsdien extravagantie, opvallende collecties en onnavolgbare statements met traditionele thema's.

2. 'Visionairies: inside the creative mind' - Tom Ford (2011)

In opdracht van de televisiezender Ophrah Winfrey Network liep regisseur Michael Bonfiglio een hele tijd in het kielzog van de Amerikaanse duizendpoot Tom Ford. Zowel het ontstaan van Fords damescollectie, de opening van zijn shop in Los Angeles als de regie van Fords film 'A single man' passeren in de recente documentaire de revue. Ford is zowel modeontwerper, regisseur en producent als scenarioschrijver. In de jaren negentig gaf hij het Italiaanse modehuis Gucci een nieuw élan als creatief directeur, om jaren later ook zijn eigen label op te starten.

3. 'The September Issue' - Anna Wintour (2009)

Regisseur R.J. Cutler volgde de hoofdredactrice van het Amerikaanse modeblad Vogue in de aanloop naar de publicatie van het baanbrekende 'September issue' van het blad. De editie werd de meest uitgebreide ooit, met 840 pagina's mode. In de documentaire wordt zowel de productie van het magazine als de grillige relatie tussen Anna Wintour en creatief directeur Grace Coddington in de verf gezet. Een absolute aanrader voor wie met het reilen en zeilen achter de schermen van een modeblad wil kennismaken en niet langer op 'The devil wears Prada' als betrouwbare bron vertrouwt.

4. 'Le jour d'avant' - Karl Lagerfeld/Sonia Rykiel/Jean-Paul Gaultier/Proenza Schouler (2011)

Regisseur Loïc Prigent maakte in opdracht van cultuurzender Arte een vierdelige documentairereeks, waarin de sfeer in een aantal gerenommeerde modehuizen - net voor een belangrijk defilé - wordt opgemeten. Zowel Karl Lagerfeld, moeder en dochter Rykiel, Jean-Paul Gaultier als het Amerikaanse modehuis Proenza Schouler zetten de deuren, in stresstijden, wagenwijd open. De camera draait vier keer vijftig minuten rond op de werkvloer van de modehuizen: een unieke kijk achter de schermen, dus.

5. 'Valentino: the last emperor' - Valentino (2008)

In deze documentaire worden de laatste dagen van de Italiaanse ontwerper Valentino Garavani in zijn beroemde en gelijknamige modehuis, belicht. Regisseur Matt Tyrnauer filmde de nadagen van Valentino, zijn grote afscheidsfeest en vertelt het succesvolle levens- en werkverhaal van de ontwerper. Centraal in de prent staat de unieke relatie van Valentino en zijn jarenlange zakenpartner, Giancarlo Giammetti.