Levenslang voor dader aanslag vliegveld Frankfurt
Arid Uka in de rechtszaal. Foto: REUTERS
Een rechtbank in Frankfurt heeft vrijdag de 22-jarige Arid Uka schuldig bevonden aan de moord op twee Amerikaanse militairen vorig jaar. Hij is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Uka, een etnische Albanees uit Kosovo, viel op 2 maart vorig jaar een bus aan met Amerikaanse militairen die onderweg waren naar de luchthaven en schoot de 25-jarige Nicholas Alden en de 21-jarige Zachary Cuddeback dood. De slachtoffers stonden op het punt om naar Afghanistan te vertrekken.

Uka is ook veroordeeld voor poging tot moord en het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel door twee andere militairen te verwonden. Een derde militair ontkwam aan de kogel, omdat het pistool van Uka haperde.

De eerste vijftien jaar komt Uka niet in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Maar de rechter oordeelde dat de veroordeelde 'een bijzonder ernstige schuld' draagt. De kans dat hij na vijftien jaar in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating is daarmee erg klein.

Tijdens zijn proces verklaarde Uka dat hij geradicaliseerd was door jihadistische propaganda die hij op het internet had bekeken.