Isolatiefabrikant Cogebi uit Lot (Beersel) gaat 46 van de 133 jobs schrappen. Het Russische moederbedrijf wil twee afdelingen gedeeltelijk verhuizen.

Cogebi maakte het nieuws bekend tijdens een bijzondere ondernemingsraad vrijdag. Zowat 46 van de in totaal 133 jobs gaan verloren. Het Russische moederbedrijf Elinar wil de afdeling afwerking en logistiek gedeeltelijk verhuizen naar andere sites.

Het is de tweede herstructurering in enkele jaren tijd bij Cogebi. In het voorjaar van 2010 werd een collectief ontslag van 40 werknemers doorgevoerd.

In een mededeling motiveert de directie de beslissing door te wijzen op de dalende verkoopcijfers, de te hoge productiekosten en een gebrek aan organisatorische flexibiliteit om zich aan te passen aan de behoeften van de klant. Cogebi Lot draait hierdoor structureel verlies en is afhankelijk van de financiële steun van de groep, luidt het. De vorige herstructurering heeft bovendien niet de verwachte financiële resultaten opgeleverd.

Cogebi ontwerpt, ontwikkelt, produceert en commercialiseert elektrisch en hittebestendig isolatiemateriaal op basis van mica. In de toekomst zal het bedrijf in Lot zich oriënteren op haar belangrijkste kwaliteiten, met name de productie en behandeling van mica-papier. De functies afwerking en logistiek worden gedeeltelijk naar andere sites overgebracht, en er zal een speciale inspanning worden geleverd op vlak van efficiëntie, productiviteit en flexibiliteit.