Vlaamse regering niet te spreken over
Foto: Filip Claus
De Vlaamse regering is niet te spreken over de uitspraak van federaal pensioenminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld), als zou ze uitzonderingen hebben gevraagd voor de pensioenleeftijd van een reeks Vlaamse beroepen.

N-VA-minister Geert Bourgeois noemde dat donderdag al "onfatsoenlijk". Hij krijgt nu de steun van de hele regering. "De verwijzing naar de rattenvangers is zelfs pertinent onjuist", aldus minister-president Kris Peeters.

Op vraag van Van Quickenborne maakte Bourgeois recent een lijst over met de bestaande uitzonderingsregimes en de belastende beroepen in Vlaanderen. "Op geen enkel moment en op geen enkele manier is daarbij gevraagd om aan de bestaande federale uitzonderingen nog extra uitzonderingen toe te voegen", beklemtoonde Bourgeois.

De lijst met belastende beroepen heeft bovendien geen enkele impact op de rustpensioenleeftijd, die de federale regering nu naar 62 jaar wil brengen. Belastende beroepen kunnen slechts rekenen op voordeligere tantièmes, waardoor ze sneller aan een volwaardig pensioen komen. "Maar dus niet vroeger met pensioen kunnen", luidde het.

De verwijzing naar de rattenvangers slaat volgens de Vlaamse ministers al helemaal op niets. Zij kunnen net als iedereen met pensioen op 65 en hebben geen recht op voordeligere tantièmes, klonk het nog. "De hele Vlaamse regering (met CD&V, N-VA en sp.a, nvdr.) is het dus niet akkoord met deze voorstelling van zaken."