Gouverneur Vlaams-Brabant wil VRT in Vilvoorde
Foto: jdv
Als de VRT ervoor opteert te verhuizen naar een nieuwbouw buiten Brussel, dan zijn er "bijzonder veel goede argumenten" om te kiezen voor Vilvoorde. Dat schrijft Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte namens de deputatie in een open brief aan de top van de openbare omroep.

Vilvoorde is volgens hem dé mediastad van Vlaanderen, ze is goed bereikbaar en heeft meerdere locaties beschikbaar.

"Vandaag hebben al tal van grote en kleine audiovisuele mediabedrijven en faciliterende ondernemingen een stek in Vilvoorde. Die onderlinge clustering en concentratie bieden de VRT ongetwijfeld voordelen op vlak van kennis, innovatie en schaalvoordelen", aldus De Witte.

Hij wijst hierbij ook op de sterke aanwezigheid van innovatie in de regio, onder meer met de IMEC-spin-off MultiMedia Community die mediaspelers samenbrengt voor nieuwe ontwikkelingen en standaarden in het brede multimediadomein.

"Op de oude industriële site Vilvoorde-Machelen zijn meerdere geschikte locaties voorhanden. De komst van een van de belangrijkste Vlaamse overheidsbedrijven zou de aantrekkingskracht en het nieuwe imago van dit gebied versterken en de Vlaamse aanwezigheid in de rand verstevigen", aldus het provinciebestuur. Vilvoorde is bovendien zowel via het wegennet als het openbaar vervoer goed bereikbaar en er staan wat dat betreft nog verschillende projecten op stapel.

De raad van bestuur van de VRT liet eind januari weten een nieuwbouw te verkiezen boven de renovatie van het huidige gebouw. Als nieuwe locatie verkiest de raad echter Brussel. De Vlaamse regering zal ten laatste midden 2012 een beslissing nemen. Naast Vilvoorde lieten ook al Mechelen en Leuven interesse blijken om de nieuwbouw te huisvesten.