Nabestaanden Morel tevreden over veroordeling Fouad Belkacem
Marie-Rose Morel met haar man Frank Vanhecke. Foto: © Wim Daneels
De nabestaanden van Marie-Rose Morel zijn opgelucht met de veroordeling van de woordvoerder van Sharia4Belgium, Fouad Belkacem. Hij had de dag na de dood van Morel gezegd dat haar ziekte een 'straf van Allah' was. Het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding is dan weer tevreden dat de antidiscriminatiewet toegepast werd.

 'Ik vind het vooral dom', reageerde de moeder van Morel na de uitspraak van de rechter. 'Als ge dat kind kende en als je zag wat dat die deed, dan zeg je zoiets niet.'

Ook weduwnaar Frank Vanhecke reageerde opgelucht. 'Ik kan alleen maar dankbaar zijn dat de rechtbank een signaal gegeven heeft in Vlaanderen dat dit soort fanatisme, dat zelfs mensen na de dood blijft belagen, niet kan.'

Tevreden

Ook het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding 'is tevreden' met de uitspraak van de correctionele rechtbank van Antwerpen. Het Centrum is vooral blij over de wettelijke kant van de zaak.

'Volgens onze juridische analyse zetten de uitspraken van Sharia4Belgium-leden tegenover niet-moslims duidelijk aan tot haat in de wettelijke zin', zegt Jozef De Witte, de directeur van het Centrum.

De uitspraken van Sharia4Belgium 'overschrijden duidelijk de wettelijke grenzen van de vrijheid van meningsuiting en kunnen bijgevolg niet getolereerd worden in een democratische samenleving', zo reageert De Witte in een mededeling op het vonnis.

Het Centrum voor gelijkheid van kansen diende de afgelopen twee jaar verscheidene klachten in tegen Sharia4Belgium op basis van de antidiscriminatiewet. De wet bestraft woorden die aanzetten tot haat, geweld en discriminatie tegenover een individu of een groep.

Vlaams Belang: land uitzetten

Filip Dewinter, één van de topmannen van Vlaams Belang, is weinig tevreden. 

'De straf blijft symbolisch. Ons rechtsysteem is zo laks voor criminelen dat Fouad Belkacem waarschijnlijk nooit de binnenkant van een gevangenis zal zien. Wie immers minder dan drie jaar effectief krijgt, moet in ons land zijn straf zelden uitzitten omdat de gevangenissen overvol zitten. De leider van Sharia4Belgium zal zich van de uitspraak niets aantrekken.'

Kortom, zo zegt Dewinter: 'Er is hier dus niet echt sprake van een strenge aanpak van het moslimextremisme. Men moet dergelijke moslimextremisten de Belgische nationaliteit ontnemen en het land uitzetten".