Het FBI-dossier over Steve Jobs
Foto: fbi
De Amerikaanse inlichtingendienst FBI heeft het dossier over Steve Jobs vrijgegeven. Dat werd in de jaren ‘90 samengesteld op vraag van toenmalig president George H. W. Bush.

President Bush wilde Jobs in 1991 inlijven bij de Export Council van het Witte Huis. Dat is een groep adviseurs die de president bijstaat over thema’s zoals internationale handel. Maar wie in aanmerking komt voor zo’n prestigieuze positie, moet eerst doorgelicht worden. Grondig doorgelicht. Het FBI spitte de levenswandel van Jobs uit, nam interviews af van vriend en vijand en bundelde alle informatie in een dossier. En dat dossier is nu vrijgegeven op vraag van de Wall Street Journal, dat zich beroept op de Freedom of Information Act.

Het dossier brengt weinig feiten aan het licht die nog niet in de officiële Jobs-biografie van Walter Isaacson staan, maar schetst niettemin een goed beeld van de Apple-oprichter. Het document is vooral interessant om te lezen wat de mensen rond Steve Jobs van hem vonden - de getuigenissen werden wel allemaal geanonimiseerd.

Geen familie in communistische landen

Voor het FBI was het druggebruik van Jobs een belangrijk aandachtspunt - Jobs maakt er immers geen geheim van dat hij in zijn jeugd geëxperimenteerd had met illegale substanties. Maar alle ondervraagden gaven aan dat Steve volgens hen geen drugs gebruikte. Een hele geruststelling voor het FBI en de president.

Verder wilde de inlichtingendienst te weten komen of Jobs vooroordelen had over rassen en culturen, en of hij familie had in communistische landen. Het FBI merkt ook op dat Apple niet echt goed meewerkte om hen de gevraagde informatie te bezorgen, wat tot de nodige vertragingen in het onderzoek leidde.

'Eerlijkheid en integriteit geen vereisten'

Opvallend is dat iedereen het eens was dat Jobs over de juiste capaciteiten beschikte voor de baan in het Witte Huis. Niet alleen zijn vrienden, maar ook mensen die te kennen gaven geen beste maatjes te zijn met de Apple-baas. ‘Persoon X besloot het interview door te verklaren dat hij Mr. Jobs niet als een vriend beschouwt, maar er wel van overtuigd is dat Jobs over de kwaliteiten beschikt om een toppositie in de politiek te bekleden. Geïnterviewde was van mening dat eerlijkheid en integriteit geen vereisten zijn voor een dergelijke functie’, laat een anonieme bron optekenen.

Een andere geïnterviewde zegt dat Jobs niet in staat was een privéleven uit te bouwen omwille van zijn narcisme en oppervlakkigheid. Diezelfde bron zegt ook aan het FBI dat ‘het succes van Jobs bij Apple en de macht die hem dat opleverde zijn gevoel voor integriteit beïnvloedde en er toe leidde dat hij de waarheid begon te verdraaien om zijn zin te krijgen’. Maar ook deze persoon besluit het FBI-interview met de boodschap dat Jobs extreem slim en competent is en zeker in aanmerking komt voor de job bij de president.

Steve Jobs nam de job uiteindelijk niet aan en keerde enkele jaren later terug naar Apple, met alle bekende gevolgen.

Wie het FBI-dossier over Steve Jobs zelf wil uitpluizen, kan terecht op de website van het FBI. Jullie favoriete passages zijn welkom in de reacties.