Chaos in de skigebieden
pechverhelping in de sneeuw Foto: rr
Volgens pechverhelper Touring zijn er tal van landgenoten gestrand in de skigebieden. Lokale pechverhelpers en garages worden overstelpt met werk, zegt de organisatie.

Vooral in Oostenrijk is de situatie zeer erg, zegt Touring.

'Onze Oostenrijkse collega’s van de OAMTC kunnen gewoonweg niet meer iedereen helpen op dezelfde dag. Nooit eerder kwamen er zoveel oproepen binnen voor assistentie, vooral uit de buurt van Tyrol en Vorarlberg.'

In Frankrijk zijn zelfs geen vervangwagens meer ter beschikking en de hotels zitten vol doordat het verblijf noodgedwongen wordt verlengd, stelt de organisatie.

Touring kreeg sinds begin deze maand al 3.694 oproepen om hulp binnen van landgenoten die gestrand waren op vakantie. Wie naar de skigebieden met de auto reisde, krijgt zijn wagen vaak niet meer gestart nadat die een week heeft stilgestaan.

Touring raadt de vakantiegangers daarom aan om de auto waarmee ze zijn vertrokken een paar dagen op voorhand te starten en een afstand te rijden om de batterij op te laden. Mensen kunnen ook een taxibestuurder in de buurt vragen om hulp, met startkabels en dergelijke. Men kan ook even snel de lichten aan en uit doen om de batterij een “shock” te geven en dan trachten te starten, aldus nog de reisbijstandsorganisatie.

In Oostenrijk en Zwitserland voert Touring individuele repatriëringen uit, in Frankrijk zal het in groep zijn. De mensen worden naar het station van Lyon gebracht en vandaaruit gaat de reis met de bus naar ons land.