Foto van vrouw in boerka wint World Press Photo
Foto: AFP
De Spaanse fotograaf Samuel Aranda heeft vrijdag de World Press Photo 2011 gewonnen met een foto van een vrouw in boerka. De vrouw op de foto heeft een gewond familielid in de armen. De foto werd genomen tijdens de onlusten in Jemen, op 15 oktober 2011 in de hoofdstad Sanaa.

Aranda maakte de foto op 15 oktober vorig jaar voor The New York Times, toen demonstranten in de hoofdstad Sanaa het vertrek eisten van president Ali Abdullah Saleh. Aranda wint 10.000 euro. De prijsuitreiking vindt op 21 april plaats in Amsterdam.

Volgens de jury spreekt de foto voor de hele regio. Jurylid Koyo Kouoh zegt dat de foto voor de hele regio spreekt. "Hij staat voor Jemen, Egypte, Tunesië, Libië, Syrië, voor alles wat gebeurd is tijdens de Arabische Lente." Volgens collega-jurylid Nina Berman is het een bijzondere foto. "In de westerse media worden gesluierde vrouwen zelden op deze manier getoond, op zo’n intiem moment."

De jury reikte voorts prijzen uit in negen categorieën aan 57 fotografen uit 24 landen.

 

De World Press Photo werd voor de 55ste keer georganiseerd. Er werden dit jaar 101.254 foto’s ingestuurd.

De tentoonstelling, met wat volgens World Press Photo de beste persfoto’s van het afgelopen jaar zijn, is van 20 april tot 17 juni te zien in De Oude Kerk in Amsterdam.