David Bahati, de Oegandese volksvertegenwoordiger die een controversieel wetsvoorstel indiende om de wetgeving over homoseksualiteit te verstrengen, heeft vrijdag laten weten dat hij van plan is de doodstraf die hij in bepaalde gevallen voorzag, te laten vallen.

Op homoseksualiteit, bij wet verboden in Oeganda, staat een lange gevangenisstraf. Het parlement probeert al maandenlang de sancties nog te verzwaren, zelfs tot de doodstraf in geval van recidive bijvoorbeeld.

Onder internationale druk van mensenrechtenorganisaties stelden de parlementsleden het debat in mei vorig jaar uit. Het nieuwe wetsvoorstel werd dinsdag opnieuw ingediend door Bahati.

Het parlementslid liet weten dat hij de clausules intrekt over gevangenisstraffen voor mensen die de homoseksualiteit van een kennis niet meldden aan de autoriteiten. Het artikel over de levenslange celstraf voor mensen die verklaarden getrouwd te zijn met iemand van dezelfde sekse, werd ook ingetrokken.

De man verzekerde dat het doel van het wetsvoorstel voortaan is de promotie van homoseksualiteit en het aanzetten van minderjarigen tot homoseksualiteit stop te zetten. Ook wil het parlement de regering verhinderen de internationale verdragen over de rechten van homoseksuelen te ondertekenen.