Australische premier verbiedt perscontact met ministers
Gillard Foto: AFP
Australische premier Julia Gillard wil niet dat haar ministers met hoofdredacteurs van grote kranten praten zonder haar toestemming. Dat staat te lezen in de Sydney Daily Telegraph.

In een Australische krant geeft een minister kritiek op de intentie van de premier om de minister van Buitenlandse Zaken, Keven Rudd, te dwingen tot ontslag. Gillard zou indien hij het ingevoerde spreekverbod niet respecteert, zijn ontslag kunnen eisen.

Kevin Rudd verloor in 2010 zijn post als premier na een vertrouwensstemming van de Arbeidspartij en zou, nu Gillards populariteit daalt, de kans zien om wraak te nemen.

De contacten tussen de media en de premier waren eerder al verzuurd. Ze verweet de media de industriëlen die tegen de koolstoftaks zijn te verdedigen.

De eerste minister ontkende het spreekverbod niet. ‘De regering geeft dagelijks uitleg bij haar beleid maar we moeten onze communicatie coördineren,’ vertelt ze. ‘Dat gebeurde altijd zo, en dat zal altijd gebeuren.'

De van oorsprong Britse vrouw wil haar leiderschap van de Arbeidspartij voortzetten in de verkiezingen van 2013. In de opiniepeilingen doet haar rivaal Rudd het veel beter.
Ze verkreeg haar huidige functie als premier van Australië op 24 juni 2010.