In de Syrische stad Aleppo hebben zich vrijdag twee explosies voorgedaan bij gebouwen van de veiligheidsdiensten. Intussen heeft de Amerikaanse president Barack Obama de mortier- en raketaanvallen in de Syrische stad Homs sterk veroordeeld.

In Aleppo, een stad in het noordwesten van Syrië nabij de grens met Turkije, deden zich twee of mogelijk drie zware explosies voor. Volgens het Syrische ministerie van Volksgezondheid zijn daarbij 25 mensen omgekomen en 175 gewond geraakt, zo meldt de Syrische staatstelevisie.

Doelwit van de explosies waren gebouwen van het Militaire Veiligheidsdirectoraat en de politie. De staatstelevisie meldt dat 'gewapende terroristische bendes' verantwoordelijk zijn.

Het waren de eerste explosies in Aleppo, een van de grootste steden van Syrië, sinds het begin van de opstand vorig jaar maart. Vorige maand kwamen bij een zelfmoordaanslag in de hoofdstad Damascus nog 26 mensen om het leven.

'Schandelijk bloedvergieten'

President Obama beschuldigt de Syrische overheidstroepen ervan dat ze verantwoordelijk zijn voor schandelijk bloedvergieten. Daarbij riep hij de Syrische president Bashar al-Assad opnieuw op om af te treden.

Zijn uitspraken komen op het moment dat de internationale gemeenschap worstelt om een gemeenschappelijk standpunt te vinden tegenover het geweld in Syrië. In Washington neemt daardoor de roep toe om zelf in te grijpen door de oppositie te bewapenen.

Maar het oppositieleger bewapenen zou 'zeker tot burgeroorlog leiden', zegt hoogleraar Anne-Marie Slaughter, die tot vorig jaar topadviseur was van Hillary Clinton.

'Macht naar mensen met wapens en geld'

Hoogleraar Marc Lynch stelt dat de Syrische oppositie zoals altijd heel verdeeld, ongeorganiseerd en lokaal is. 'Het Vrije Syrische Leger is eigenlijk fictie, een ongeorganiseerde verzameling van lokale vechtende groepen die diep verdeeld blijven'.

'De macht zal gaan naar de mensen met wapens en geld', denkt de Midden-Oostendeskundige Joshua Landis. Toch gelooft hij dat Washington uiteindelijk wapens zal sturen. 'Het belang om mee te doen zal steeds groter worden. Als iemand begint met bewapenen, willen anderen ook meedoen om een deel van de invloed te krijgen.'

Volgens de Verenigde Naties heeft het geweld in Syrië al aan zeker 5.400 mensen het leven gekost. De Syrische regering houdt vol dat Israël en het Westen verantwoordelijk zijn voor de onrust in Syrië. Gewapende bendes en terroristen zouden achter de opstand zitten, niet demonstranten die democratische veranderingen nastreven.