Ben X krijgt Zweedse remake
Foto: Ben X
Ben X, de succesvolle film van Nic Balthazar, zal internationaal verfilmd worden. Het is pas de tweede Vlaamse film, na Loft van Erik Van Looy, die deze eer te beurt valt.

De opnames beginnen op 26 maart, in en rond Stockholm (Zweden). De Zweedse regisseur Erik Leijonborg zal de film maken. Hij heeft al zeventien televisieseries en films op zijn palmares staan en is dus geen onbekende in Zweden.

Ben X gaat over een jongen met het Syndroom van Asperger, die op school gepest wordt en vlucht in de virtuele wereld van een computerspel. De film werd aan meer dan vijftig landen verkocht en is daarmee internationaal de meest succesvolle Vlaamse film ooit.

Veertien internationale prijzen

De film viel internationaal veertien keer in de prijzen, waaronder de hoofdprijs en publieksprijs op het Filmfestival van Montréal in 2007 en de Grand Prix op het Festival van Abu Dhabi. In 2007 was Ben X de Belgische inzending voor de Oscar van Beste Niet-Engelstalige Film en werd de film ook genomineerd voor de Europese Filmprijzen.

Van Ben X worden intussen ook theaterversies opgestart in het Frans, Duits en Engels. In september gaat de musical, in een regie van Frank Van Laecke, in première.