Het uitblijven van een akkoord over nieuwe noodhulp aan Griekenland joeg vrijdag de beleggers in de gordijnen. De Bel20 sloot af met een verlies van 1,75 procent.

BEL 20 (Euronext Brussel)

 

Tot nog toe zijn de Grieken er niet ingeslaagd Europa ervan te overtuigen dat ze de gevraagde besparingen zullen doorvoeren, die noodzakelijk zijn om een nieuwe schijf van 130 miljard euro vrij te maken. Uiterlijk volgende week woensdag moet Griekenland de nodige garanties geven over de gevraagde besparingen.

Een bijkomend probleem is dat een van de coalitiepartners, weliswaar de kleinste, nu moeilijk begint te doen over de afspraken die eerder deze week reeds gemaakt werden. De tijd dringt nochtans, want zonder de nieuwe noodhulp stevent Griekenland regelrecht op een faillissement af.

De Bel20, de sterindex van Euronext Brussel, opende vrijdag met een verlies van 0,4 procent, en verloor bij het sluiten van de handel 1,75 procent op 2.230,78 punten. Dexia zakte met 1,52 procent tot 0,32 euro. Vrijdag raakte bekend dat de raad van bestuur van de restbank akkoord gaat met de verkoop van een hele reeks activa van de Franse dochter Dexia Municipal Agency (DexMa). De minwaarde van Dexia is lager dan verwacht.

KBC kalfde 1,69 procent af tot 17,77 euro, en verzekeraar Ageas ging 2,54 procent lager tot 1,69 euro. Alleen UCB en Telenet eindigden in het groen. Het aandeel UCB won 0,65 procent op 30,89 euro. Telenet voegde 0,10 procent toe aan de koers tot 29,41 euro.

Ook elders in Europa bleef het de ganse dag pessismisme troef. In Amsterdam parkeerde de AEX 1,55 procent lager, terwijl de Franse en Duitse beurzen respectievelijk 1,51 procent en 1,41 procent verlies boekten.