Gebruik je smartphone als scanner
Foto: shutterstock
Een scanner is handig, maar meestal staat die thuis in de buurt van je computer. Met je smartphone en de juiste app kan je overal documenten inscannen. Wij zetten een aantal apps op een rijtje.

JotNot Scanner Pro

Dit scangereedschap legt de lat voor de concurrentie meteen hoog. Het verwerken van gefotografeerde documenten gaat snel en de resultaten zijn behoorlijk goed. De gratis versie heeft wel een flink nadeel: je kan het document niet als PDF bewaren, delen of via mail verzenden. Daarvoor moet je de betalende versie binnenhalen, die gelukkig maar 79 eurocent kost.

Beschikbaar voor iPhone.

Handy Scanner Free

Bij Handy Scanner loopt het al een pak minder vlot. De automatische herkenning van een krantenpagina gaat wat moeilijk, en ook de automatische contrastregeling doet zijn werk niet optimaal, maar met wat manueel bijregelen is het eindresultaat van deze Android-app toch behoorlijk. Handy Scanner is goed om snel even een foto van een document te maken, maar wie echt veel wil scannen kijkt allicht beter wat verder.

Beschikbaar voor Android.

CamScanner

CamScanner is een erg intuïtieve scannerapplicatie. Het automatisch bijsnijden van het gefotografeerde document gaat erg vlot, en ook het fijnregelen van het contrast en andere opties gebeurt met een vingerknip. De gratis versie van deze CamScanner bevat advertenties, en in de PDF-bestanden die je maakt staat onderaan een subtiel watermerk. Voor 3,99 euro werk je die beperkingen weg. Gescande documenten delen gaat erg makkelijk. Je kan ze doormailen en zelfs faxen (als je faxkrediet koopt aan 79 cent per pagina) of uploaden naar Google Docs, Evernote of DropBox.

Beschikbaar voor iPhone en Android.

Droid Scan Lite

Droid Scan is een scanner voor Android. De vrolijke interface maakt je snel wegwijs in de verschillende mogelijkheden, waarvoor je meestal wel de betalende versie van 3,79 euro moet aanschaffen. PDF-bestanden maken behoort in de Lite-variant niet tot de mogelijkheden, en je krijgt ook geen overzicht van gescande documenten - andere apps bieden zo’n bibliotheek wel aan. De scans worden na bewerking als JPG-foto’s in de Galerij van Android gezet.

Beschikbaar voor Android.

Genius Scan

Genius Scan blinkt uit door zijn eenvoud. Je wordt niet overladen met duizendenéén verschillende opties en mogelijkheden. Foto maken, zelf even de randen aanduiden, en klaar. Ook hier kan je de scans bewaren als PDF- of als JPG-bestand, maar als je de documenten wil uploaden naar DropBox, Facebook of Evernote, moet je even langs de kassa passeren voor Genius Scan+. Daar betaal je 2,39 euro voor, en dat is een schappelijke prijs voor deze eenvoudige scantool die er bovendien als een van de weinige ook is voor Windows Phone 7.

Beschikbaar voor iPhone en Windows Phone 7.

DocScanner

Van DocScanner is er geen gratis app. Wie hiermee aan de slag wil, moet meteen 3,99 euro op tafel leggen. In ruil krijg je wel een mooi afgewerkte app die heel wat mogelijkheden en opties biedt om verschillende soorten documenten op een degelijke manier digitaliseert. Bovendien kan deze DocScanner tekstherkenning op de gescande documenten loslaten. Daar hoef je het evenwel niet voor te doen, want die OCR-functie levert weinig bevredigende resultaten (en veel vreemde karakters) op. Maar dat is geen smet op het blazoen van deze verder zeer indrukwekkende scantool. Er zijn weinig andere apps die je toelaten om voor het scannen eerst enkele dingen te vertellen over wat je van plan bent (een hele pagina inscannen, een deel ervan, of misschien een rekeningetje of een volgekribbeld whiteboard) en hoe je het wil bewaren (tekst, PDF, afbeelding, ...).

Beschikbaar voor iPhone en Android.

Document Scanner

Document Scanner laat je meteen een foto maken van het document dat je wil digitaliseren. Als je daarmee klaar bent, krijg je een mooi overzicht van wat je zoal met je nieuwbakken PDF-bestand kan aanvangen: bekijken, mailen, naar Google Docs sturen (als PDF of als OCR-tekstdocument) of naar andere diensten zoals DropBox of Evernote. De OCR-tekstherkenning van Google Docs is momenteel nog in een experimentele fase, en ook daar zijn de resultaten niet overweldigend, maar Document Scanner is wel zo eerlijk om dat even te melden voor je de bestanden doorstuurt. De gratis versie bevat alle functies van de betalende versie, maar werkt maar tijdelijk. Wie Document Scanner wil blijven gebruiken, betaalt 2,98 euro.

Beschikbaar voor Android.

 

Conclusie

Zowat alle apps beloven automatische detectie van de randen van een document, en die belofte blijken ze niet allemaal waar te kunnen maken. Bij een simpel A4-document lukt dat meestal wel, maar met gecompliceerdere papieren zoals een deel van een krantenpagina hebben de meeste apps toch wat moeite. Een euvel dat makkelijk te verhelpen is door zelf even de randen te definiëren, maar daar is toch nog wat werk aan de winkel. En diezelfde trend zien we ook bij andere automatische opties zoals de contrastregeling en het uitsnijdwerk. Als je je mouwen opstroopt, krijg je altijd wel een aanvaardbaar resultaat, maar het is net het gemak van zo’n automatische acties die een app écht goed maken.

Dat neemt niet weg dat een aantal van deze scanapps knap werk leveren bij het digitaliseren van je documenten. Wie af en toe gratis wat wil inscannen, heeft allicht genoeg aan CamScanner voor Android of Genius Scan voor de iPhone. Heb je plannen om volledige boeken- en brievencollecties te digitaliseren, dan betaal je beter enkele euro’s voor DocScanner.