Werkonderbreking bij toeleverancier kost Volvo Gent 300 wagens
Volvo Cars Gent (archieffoto) Foto: volvo
Volvo Cars Gent kon afgelopen nacht 300 wagens niet afwerken, door een werkonderbreking bij een toeleverancier. De nachtploeg van dashboardproducent SAS Automotive Systems in de Gentse haven legde in de nacht van donderdag op vrijdag het werk neer door een conflict tussen twee personeelsleden.

Dat is vernomen bij vakbondsman Dany Clevers, gewestelijk secretaris ACV-Metea. Bij Volvo Cars Gent viel door de spontane werkonderbreking de productie in de loop van de nacht stil, waardoor 300 voertuigen niet verder afgewerkt konden worden.

'Een tweetal weken geleden was er een woordenwisseling tussen twee personeelsleden, waarbij een racistische uitspraak zou gevallen zijn', aldus Clevers. 'De interne preventie-adviseur bemiddelde en meende dat er een verzoening mogelijk was. Die verzoening zou donderdag doorgegaan zijn, maar één van de twee betrokken personeelsleden had verlof, wat de allochtone werknemers niet pikten. Die eisten het ontslag van de autochone werknemer, iets waar de directie uiteraard niet zomaar kon op ingaan.'

De werknemers van de nachtploeg legden daarop het werk neer. Na bemiddeling van de directie is de ochtendploeg wel normaal aan de slag gegaan. In de loop van de dag gaat een overleg tussen vakbonden en directie door.

De werkonderbreking kostte Volvo Cars Gent ruim 300 voertuigen. De aanwezige tussenvoorraad dashboards in de fabriek was maar genoeg voor het assembleren van ruim negentig voertuigen.

Bij SAS Automotive Systems was er in 2009 ook al een werkonderbreking na spanningen tussen allochtone en autochtone werknemers.