'Brief Di Rupo is oneigenlijk gebruik van belastinggeld'
Premier Di Rupo roept inwoners van zíjn stad op opmerkingen te sturen naar de Wetstraat 16. Foto: © Didier Lebrun
“De administratie van de kanselarij wordt gebruikt voor het dienstbetoon van de premier in Bergen: dat lijkt op oneigenlijk gebruik van middelen.” Zo reageert Kamerlid Ben Weyts op de open brief aan de inwoners van Bergen waarin Di Rupo hen vraagt om hun opmerkingen te sturen naar de Wetstraat 16.

De Morgen schreef vanmorgen dat premier en titelvoerend burgemeester van Bergen, Elio Di Rupo (PS), in een open brief aan de inwoners van zijn stad vraagt hun opmerkingen te sturen naar de Wetstraat 16 in Brussel. 

In de brief vraagt Di Rupo de inwoners steun voor de lokale verkiezingen van oktober. Dat hij kandidaat is voor een derde mandaat als burgemeester, is geen verrassing hoewel hij de eerste Belgische premier is die kandidaat-burgemeester wordt.

De eerste minister erkent dat zijn premierschap een zware verantwoordelijkheid betekent, 'maar of ik nu in Brussel bezig ben of niet, ik blijf aandacht hebben voor Bergen en de inwoners van de stad'.

Opmerkingen of suggesties kunnen naar Wetstaat 16, 1000 Brussel of elio.dirupo@premier.fedreg.be gestuurd worden.

'Hij neemt zijn lokaal engagement op, maar er is geen verwarring. Dit heeft totaal geen invloed op zijn beschikbaarheid of toewijding aan het federale niveau', benadrukt de woordvoerder van de premier.

'Oneigenlijk gebruik van belastinggeld'

N-VA-kamerlid Ben Weyts zegt dat de administratie van de kanselarij duidelijk wordt gebruikt voor het dienstbetoon van de premier in Bergen.

Ben Weyts: “Het gaat hem hier niet louter over het gebruik van het adres van de premier. De werkwijze illustreert ook duidelijk dat het personeel van de eerste minister wordt ingeschakeld voor het dienstbetoon van de (kandidaat-)burgemeester van Bergen. Dat is oneigenlijk gebruik van federaal personeel en belastingmiddelen.”

 

"De N-VA heeft al herhaaldelijk benadrukt dat de Vlamingen al opdraaien al voor de factuur van Di Rupo’s Franstalige belastingregering. Moeten ze nu ook nog eens opdraaien voor de factuur van zijn verkiezingscampagne?," luidt het in een persbericht van de N-VA.

 

“Eerlijk gezegd, twijfel ik er niet aan dat vele Vlamingen samen met mij bereid zouden zijn flink in de geldbuidel te tasten voor Di Rupo’s verkiezingscampagne. Als hij dan in Bergen zou blijven. De Vlamingen zouden het koopje van hun leven doen...”, zegt Ben Weyts.

Reynders: 'Beter ander adres gebruikt'

Didier Reynders zei vrijdagmorgen op Radio 1 dat het lijsttrekkerschap een keuze is van Di Rupo - Reynders zelf duwt de lijst in Ukkel - die wettelijk mogelijk is. Wel ziet hij een probleem met de referentie naar de Wetstraat 16. Di Rupo had beter een adres in Bergen kunnen gebruiken en een ander mailadres, vindt Reynders.

'Ik hoop dat ook inwoners van andere steden een brief kunnen schrijven naar de premier', besloot hij.