Criminelen van alle slag krijgen in België vrij spel als ze zich verbergen achter spookbedrijven. Daar waarschuwt het parket van Antwerpen voor in een nota aan de procureurs-generaal, zo schrijft De Tijd vrijdag.

In de nota luidt het Antwerpse parket de alarmbel na een reeks doelgerichte onderzoeken naar netwerken die spookbedrijfjes en stromannen aanbieden. Daarover lopen nu al vijf rechtszaken: twee tegen verkopers van postbusvennootschappen en drie tegen leveranciers van stromannen.

En er zijn nog meer rechtszaken op til. Een van de grootste rechtszaken gaat over een man die via een Limburgs-Antwerpse firma zelf honderden Belgische bvba's en Britse spookbedrijfjes aanbood op een website. Alle bedrijven waren meteen gebruiksklaar en kostten slechts enkele duizenden euro's. In tal van belastingfraudes waren al spookbedrijfjes opgedoken die bij de man waren aangekocht.

Ook in een rapport dat het college van procureurs-generaal twee weken geleden bezorgde aan de Kamer, wordt onverbloemd gewaarschuwd dat wie in ons land misdrijven pleegt via rechtspersonen 'een quasi-immuniteit geniet'. 'Er is een quasi-afwezigheid van vervolging', staat te lezen. Dat heeft volgens de procureurs-generaal alles te maken met de complexiteit van de strafwet.