Griekenland krijgt voorlopig geen noodlening
Foto: afp
De eurogroep kan de noodlening voor Griekenland nog niet vrijgeven. Groen licht komt er ten vroegste op 15 februari. Dat heeft eurogroep-voorzitter Jean-Claude Juncker gezegd na afloop van de eurotop in Brussel.

'Ondanks de grote vooruitgang die de voorbije dagen is geboekt, lagen alle noodzakelijke elementen nog niet op tafel om vandaag beslissingen te nemen', zei Juncker na afloop op een persconferentie. Europees Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn gaf aan dat Griekenland in de blessuretijd zit maar nog tijdig toegang kan krijgen tot zijn noodlening. De ministers van Financiën verbinden weliswaar drie voorwaarden aan de deblokkering van die lening, die moet voorkomen dat Griekenland eind maart failliet gaat.

De eurozone, de Europese Commissie en het IMF kunnen hun noodlening niet deblokkeren vooraleer het Griekse parlement het besparings- en hervormingsakkoord met de trojka heeft goedgekeurd. Die parlementaire stemming volgt komende zondag.

Ten tweede vraagt de eurogroep dat de Grieken meer duidelijkheid verschaffen over 325 miljoen euro aan besparingen. Die zijn nu nog niet duidelijk geïdentificeerd. De Griekse minister van Financiën Venizelos slaagde er niet zijn collega's te overtuigen van het alternatief dat Athene had gevonden.

Ten derde vraagt de eurogroep stevige politieke garanties van de Grieken over de implementering van het akkoord. 'Voor we beslissingen kunnen nemen, moeten deze drie elementen op tafel liggen', aldus Juncker. De Grieken beloven dat ze 'in de komende dagen' de voorwaarden zullen vervullen.

Als aan de drie voorwaarden is voldaan, komt de eurogroep woensdag opnieuw samen.

Geblokkeerde rekening

Olli Rehn en Jean-Claude Juncker zeiden ook dat de Europese Commissie volgende week met concrete voorstellen komt om de hervormingen die de Grieken moeten doorvoeren beter te monitoren. Daarmee hopen ze te bekomen dat Griekenland eindelijk zijn beloftes nakomt.

Rehn verklapte ook dat het Frans-Duitse voorstel om een geblokkeerde rekening te creëren waarop Griekenland de rentebetalingen op zijn noodleningen moet storten wel degelijk bestudeerd wordt door de Commissie.

Overeenstemming

De Grieken hadden eerder donderdag overeenstemming bereikt over maatregelen om 3,3 miljard euro te besparen. Ze gaan onder meer het minimumloon verlagen, de pensioenen verlagen en 15.000 ambtenaren ontslaan. 

Het kon de ministers van Financiën van de eurozone gisteravond in Brussel niet bekoren. De Duitse minister Wolfgang Schäuble liet voor de top al weten dat de inspanningen van Griekenland onvoldoende waren. 'Griekenland moet eerst de beloften nakomen van het eerste hulpprogramma, voordat we aan een tweede programma kunnen beginnen te denken.'

De tijd begint wel te dringen, want op 20 maart vervallen Griekse obligaties ter waarde van 14,5 miljard euro. Griekenland heeft het geld van het noodprogramma nodig om de obligatiehouders terug te betalen.