Daarom is een vliegtuigzitje bij het gangpad gezonder
Foto: shutterstock
Reis je vaak en lang met het vliegtuig? Dan kies je beter voor een zitje bij het gangpad. Artsen aan het American College of Chest Physicians zijn er namelijk van overtuigd dat zitjes aan het raam nefaste gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid.

Wie aan het raam gaat zitten heeft een prachtig uitzicht tijdens het opstijgen en kan gedurende de vlucht genieten van de oneindige blauwe lucht. Maar je zit tegelijk ingesloten waardoor je beperkter gaat bewegen. Dat kan ervoor zorgen dat je een bloedklonter ontwikkelt in je been. Vooral bij vluchten die langer dan vier uur duren neemt dat risico toe.

Vooral reizigers die recent geopereerd zijn, tegen kanker worstelen, met overgewicht kampen of de gezegende leeftijd van 70 jaar hebben bereikt moeten hierop letten. Maar volgens de artsen moeten ook gezonde vrouwen die de anticonceptiepil slikken en aanstaande mama’s voorzichtig zijn.

De artsen raden deze mensen aan om steeds een zitje bij het gangpad te reserveren. Als dat niet lukt, adviseren ze om af en toe al zittend enkele kuitspieroefeningen uit te voeren, door het gangpad te wandelen en steunkousen te dragen. Bloedverdunners zoals aspirines worden ten stelligste afgeraden voor of tijdens de vlucht.