Bourgeois noemt Van Quickenborne 'onfatsoenlijk'
Foto: belga
Open VLD en N-VA maken ruzie over de pensioenleeftijd van de rattenvangers in Vlaanderen. Intussen slaagt de federale regeringstop er nog niet in de discussie over de pensioenhervorming af te ronden.

Ook vandaag slaagde het kernkabinet er niet in alle knopen door te hakken rond de pensioenhervorming. Vicepremier Steven Vanackere (CD&V) werd immers op de eurotop verwacht die vanavond in Brussel wordt gehouden. Morgenochtend zet de regeringstop de discussie voort.

Nochtans hoopte bevoegd minister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) dat de regeringstop vandaag al een akkoord zou bereiken. 'Het zou niet goed zijn het dossier nog weken mee te nemen. Het is tijd om te landen,' zei hij vanmiddag in de Kamer.

Hoe langer de discussie aansleept, hoe meer vragen er komen om uitzonderingen, zo lijkt het wel. De loodsen, cipiers en brandweerlui dreigen al met acties.

Rattenvangers

Van Quickenborne heeft geen zin in veel uitzonderingen. 'Degenen die denken dat ze nog uitzonderingen kunnen toevoegen aan de geplande pensioenhervorming, vergissen zich', zei hij in de Kamer. De liberale minister hekelde de houding van de Vlaamse regering in het dossier. 

'De laatste uren en dagen heb ik een hele reeks vragen gekregen, zelfs een lange lijst van de Vlaamse regering waar ook de rattenvangers opstaan. Hoeveel begrip ik ook heb voor de rattenvangers, ik ga dat niet doen', verklaarde de minister, die opnieuw benadrukte dat er in de geplande hervorming al uitzonderingen voorzien zijn maar dat iedereen langer zal moeten werken.

Vlaams minister Bourgeois (N-VA) vindt de uitval van de liberale federale minister 'onfatsoenlijk'. De Vlaamse regering heeft de federale regering in de verste verte geen uitzonderingen gevraagd op het optrekken van de pensioenleeftijd, zegt Bourgeois.

Volgens zijn kabinet vroeg Van Quickenborne maandag de Vlaamse regering zelf om een lijst over te maken van belastende beroepen bij het Vlaams overheidspersoneel. Aangezien het op korte termijn niet mogelijk was om een actueel overzicht te geven, bezorgde Bourgeois de Open VLD’er een oude lijst die nog dateert uit de regeerperiode van toenmalig Vlaams minister-president Patrick Dewael (juli 2002). 
 
 'We hebben die lijst ter info opgestuurd en in de verste verte dus geen uitzonderingen gevraagd voor deze beroepsgroepen - onder wie de rattenvangers. Dit is onfatsoenlijk', luidde het donderdagavond bij de N-VA-minister.
 
Belangrijk is natuurlijk dat Open VLD federaal in de meerderheid zit en op Vlaams niveau in de oppositie. Voor de N-VA geldt het tegenovergestelde.
 
In het VRT-programma Terzake wist Van Quickenborne nog aan de discussie toe te voegen dat hij werkte aan een actieplan om mensen langer aan de slag te houden. 'Langer werken moet werkbaar zijn', klonk het. Het idee om meer mensen al op hun 58ste op pensioen te sturen, zoals zijn collega-minister Joëlle Milquet (CDH) wil, heeft binnen de regering 'weinig draagkracht', aldus nog Van Quickenborne.
 
Milquet benadrukt dan weer dat ze verschillende voorstellen op tafel heeft gelegd die de eindeloopbaan van brandweerlui moeten verbeteren. Het is fout om haar standpunt samen te vatten als een voorstel om de pensioenleeftijd met twee jaar te verlagen. Het gaat ook niet om een nieuwe vraag, stelt ze.
 
Niet te veel uitzonderingen

Overigens wordt ook minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) niet warm van te veel uitzonderingen op de pensioenregels. 'Straks komen er zo veel uitzonderingen dat de regel de minderheid wordt. Dat kan de bedoeling toch niet zijn', zei De Coninck aan VRT. 'Alle beroepen zijn zwaar op de een of andere manier: fysisch, psychisch of beide.' 

Daar sloot ook staatssecretaris Hendrik Bogaert (CD&V) zich bij aan.

Drie beroepscategorieën ontsnappen al zeker aan de in de steigers staande pensioenshervorming. Het gaat om treinbestuurders, militairen en politieagenten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig