Groen ziet machinaties bij andere partijen
Dirk Van der Maelen (SP.A) Foto: MARC HERREMANS -VUM
Groen en Ecolo reageren bijzonder ontstemd op de mogelijke verwijdering van hun kamerleden Meyrem Almaci en Georges Gilkinet uit de Dexia-commissie. 'De machinaties van de klassieke partijen in het Dexiadossier nemen groteske proporties aan', stellen beide partijen.

De twee groenen worden ervan verdacht de pers op de hoogte te hebben gebracht van mogelijke handel met voorkennis bij Dexia.

De andere partijen nemen hen dit bijzonder kwalijk. De bijzondere Dexiacommissie beslist vandaag  of ze de twee leden uit de commissie gooit of niet. Alle leden van het bureau - behalve Gilkinet zelf - stelden woensdag alvast een vertrouwensbreuk vast tegenover Gilkinet en Almaci.

Groen en Ecolo reageren pas nu met een gemeenschappelijk persbericht, ondertekend door de fractieleiders Stefaan Van Hecke en Olivier Deleuze.

'De machinaties van de klassieke partijen in het Dexiadossier nemen groteske proporties aan. Al van bij aanvang van de Bijzondere Dexiacommissie werd geweigerd om een echte onderzoekscommissie op te starten. Nu blijkt dat premier Di Rupo samen zat met de fractieleiders van de traditionele partijen om opnieuw te verhinderen dat de Bijzondere commissie omgevormd zou worden tot een volwaardige onderzoekscommissie. Intussen probeert de meerderheid ook nog eens de Ecolo-Groen Kamerleden Meyrem Almaci en Georges Gilkinet onterecht uit de commissie te zetten.'

 'De Dexiapartijen moeten niet denken dat we onze zoektocht naar de waarheid zullen stopzetten. Een potentiële handel met voorkennis is een zeer ernstige zaak die een grondig onderzoek vereist', aldus Van Hecke en Deleuze.

SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen vindt overigens niet dat zijn groene collega’s Meyrem Almaci en Georges Gilkinet uit de Dexiacommissie gezet moeten worden. Dat liet hij donderdagochtend op de VRT-radio verstaan. 

'Als ze het gedaan hebben (lekken naar de pers, red), dan hebben ze een fout gemaakt', aldus Van der Maelen. 'Maar het merendeel van de commissieleden is aan het overdrijven als ze hen op basis hiervan willen uitsluiten. Het gaat zo al moeilijk in deze commissie. Als men dan nog leden gaat uitsluiten in de eindfase, dan maakt men het werken echt onmogelijk.'