Debat over extreemrechts aan ULB verstoord door fanatici
Foto: *
Een debat over extreemrechts aan de ULB, met de controversiële Franse journaliste Caroline Fourest, is dinsdagavond verstoord toen tal van aanwezigen beledigingen slingerden naar het hoofd van Fourest en haar beschuldigden van islamfobie. Uiteindelijk ging het protest over in het scanderen van de leuze ‘boerka – bla – bla’.

Tijdens het debat dinsdagavond probeerden een handvol aanwezigen in de zaal, getooid in keffiyehs en boerka’s, er een einde aan te maken door te roepen dat de aanwezigheid van Fourest niet verantwoord was. Ze beledigden haar en beschuldigden haar van islamfobie. Uiteindelijk ging het over in het scanderen van de leuze ‘boerka – bla – bla’.

De drijvende kracht achter het protest was Souhail Chichah, zelf een medewerker van de universiteit. Enkele dagen eerder had hij opgeroepen tot de ‘Burqa Pride’, om te vermijden dat Fourest haar zegje zou kunnen doen.

De academische wereld is verontwaardigd door het voorval. ‘Zo’n aanval op de vrije meningsuiting is onverantwoord’, klinkt het. ‘Vooral omdat de tegenstanders het debat niet aangingen en hun standpunt met geen enkel argument ondersteunden.’

Fourest is een Franse journaliste en schrijfster die in het verleden al meermaals kritische beschouwingen over de islam neerpende. ‘Ik begrijp niet waarom dit soort wangedrag kan plaatsvinden in België’, vertelde ze na afloop aan Le Soir. ‘Ik geef lezingen over de hele wereld en heb nooit problemen, behalve hier. Het is duidelijk dat dergelijke mensen de macht in handen hebben in deze universiteit.'