Schorsing kost Contador ettelijke miljoenen
Foto: REUTERS
De schorsing van het TAS treft Alberto Contador op verschillende vlakken. Zijn blazoen zal voortaan altijd bezoedeld blijven bij de supporters en zijn erelijst wordt ingekort. Maar heel de zaak kost Contador ook ettelijke miljoenen euro's...

Het TAS gaf hem al een boete van 2,485 miljoen euro, bovenop 70% van zijn contract. Contador zou bij zijn team Saxo Bank zo'n 5 miljoen euro per jaar verdienen, wat neerkomt op een bijkomende boete van 3,5 miljoen euro. Bovendien lijkt hij naar zijn loon te mogen fluiten tot wanneer zijn schorsing is afgelopen in augustus.

Maar daar blijft het niet bij, aangezien het rechterlijk bevel ook 'het verlies van eventuele medailles, punten en prijzen die hij won in de Tour de France 2010, Giro d'Italia 2011 en van alle andere races na 25 januari 2011' opeist. Het is niet duidelijk aan wie de boete zal worden betaald en wat er zou gebeuren met het geld. Evenmin bekend is of het prijzengeld zal worden teruggegeven aan de organisatoren en vervolgens besteed aan de nieuwe winnaar.

Juridische kosten

De zaak zelf kostte Contador ook al veel geld alleen aan juridische kosten. Hij zou al tot 2 miljoen euro hebben betaald aan zijn verschillende advocaten.

 

'Het geld gaat er heel snel door in deze gevallen', vertelde Daniel Malbranque, voormalig algemeen secretaris van de professionele rijders Unie aan Bloomberg.net. 'Hij moet zijn advocaten al non-stop betalen gedurende 18 maanden.'

Sponsordeal

 

Contador mist sowieso ook al één potentiële sponsor als gevolg van het hele dopinggeval. Een deal met Hugo Boss werd meteen geannuleerd toen de positieve dopingcontrole bekend werd.