'Online daten biedt weinig kans op ware liefde'
Foto: shutterstock
Online datingsites geven je in geen tijd toegang tot veel potentiële partners, maar reduceren hun gebruikers wel tot oppervlakkige, tweedimensionele profielen. Dat blijkt uit een meta-analyse van 400 academische studies over online daten.

Het rapport, dat maandag gepubliceerd werd in het vakblad Psychological Science in the Public Interest, wilde nagaan of de manier waarop mensen een partner zoeken veranderd is sinds de komst van datingsites en of dat positief is voor wie op zoek is naar een partner.

'Online daten is een goede zaak, ik ben blij dat het bestaat', zegt Eli J. Finkel, professor sociale psychologie aan de Northwestern University en hoofdauteur van de studie. 'Het probleem is dat de manier waarop datingsites hun zaken aanpakken een deel van de sterkte ervan wegneemt'.

Te veel profielen

Als één van de voordelen noemt hij de snelle toegang tot een grote groep potentiële partners, ook voor wie minder mogelijkheden heeft om nieuwe mensen te ontmoeten zoals workaholics, alleenstaande ouders, nieuwelingen in een stad of net gescheiden mensen. Het nadeel van die ruime keuze is dat men de duizenden profielen te snel screent en objectiveert. Bovendien kunnen gebruikers overweldigd zijn door zoveel potentiële profielen, waardoor hun keuze net moeilijker wordt.

Een ander probleem vindt Finkel de datingprofielen waarin mensen zich vaak net iets mooier voordoen qua leeftijd en uiterlijk. Bovendien gaat men vaak op zoek naar mensen met een gelijkaardig profiel, al dan niet via een zoeksysteem op de website. Helaas zijn deze gemeenschappelijke elementen helemaal geen graadmeters voor aantrekkingskracht in het dagelijkse leven: 'gelijkaardigheid voorspelt zeer, zeer weinig', aldus Finkel. Hij concludeerde bovendien dat wie voor de eerste date drie weken met elkaar mailde, meer succes had dan wie zes weken mailde. 'Als het mailen te lang doorgaat, krijg je ofwel een te verheven, ofwel een te rare indruk van de andere', weet Finkel.