De schorsing van Alberto Contador kan verstrekkende gevolgen hebben voor zijn huidige werkgever Saxo Bank dat van een Worldtourstatuut geniet. De Spanjaard verliest niet enkel zijn overwinningen, resultaten en geldprijzen, maar hij kan er ook zijn Worldtourpunten bij inschieten. Waardoor het team van Bjarne Riis (en Ronde van Vlaanderen-winnaar Nick Nuyens) in puntennood kan raken om Worldtour-waardig te blijven.

Een ploeg die van een Worldtourstatuut geniet, rijdt automatisch alle grote koersen van de internationale wielerkalender. Die privilege komt dus plot in gevaar.

De Internationale Wielerunie (UCI) bevestigt dat de Licentiecommissie zich de komende dagen en weken buigt over dit dossier. Ze benadrukt dat deze commissie onafhankelijk werkt. Om een Worldtourlicentie te krijgen, moet een team voldoen aan zowel financiële, sportieve als ethische criteria. Er valt natuurlijk iets te zeggen over de twee jaar schorsing die het Internationale Sporttribunaal (TAS) Alberto Contador gaf. Verwacht wordt dat ploegmanager Bjarne Riis binnen afzienbare tijd tekst en uitleg mag geven aan de licentiecommissie, die daarna een oordeel velt en meedeelt aan de Internationale Wielerunie (UCI).

De feiten dateren natuurlijk wel van de Tour 2010 toen Alberto Contador voor het Kazachse Astana uitkwam, maar hij was sinds vorig jaar hét vlaggenschip van de Deense Woldourploeg. (hc)