Scarponi wint Giro 2011: 'Vooral erg voor Contador'
Michele Scarponi Foto: Photo News
Door de schorsing en diskwalificatie van Alberto Contador wint Michele Scarponi van Lampre-ISD alsnog de Giro van 2011. Zijn eerste overwinning in een grote ronde maar de Italiaan reageerde sereen.

'Samen met mijn team, Lampre-ISD, heb ik kennis genomen van de beslissing van het TAS in de zaak-Contador', liet Scarponi weten. 'Op menselijk vlak vind ik het vooral erg voor Alberto. Op professioneel vlak verandert deze beslissing voor mij net veel over mijn resultaten in het verleden en de doelen voor de toekomst.'

Scarponi heeft zelf ook ervaring met een dopingschorsing. De Italiaan was één van de weinige atleten die effectief werd geschorst in de zaak-Fuentes. De toenmalige renner van Astana-Wurth werd ontmaskerd als 'Amigo di Birillo' in Operatie Puerto. Birillo was de codenaam van de eveneens veroordeelde Ivan Basson. Scarponi moest 15 maanden aan de kant bljiven staan en keerde pas eind 2008 terug in het peloton. In 2009 finishte hij als 31ste in de Giro, als vierde in 2010 en nu dus als eerste in 2011.