TAS gelooft theorie van besmet vlees niet
Foto: Photo News
Het Internationaal Sporttribunaal gelooft niet dat een stuk besmet vlees aan de oorzaak lag van de positieve dopingtest van de Spaanse wielrenner Alberto Contador. Dat meldde het TAS maandag in een communiqué op zijn website. 'El Pistolero' werd maandag wegens zijn positieve clenbuteroltest op de rustdag van de Tour 2010 voor twee jaar geschorst en mag pas op 6 augustus 2012 opnieuw koersen.

Contador heeft steeds beweerd dat besmet vlees de oorzaak was van zijn positieve plas. De UCI en het WADA waren echter van mening dat de positieve test er kwam na een bloedtransfusie of het eten van een vervuild voedingssupplement. Het onderzoek naar het vervuilde vlees ging erg ver. Zo probeerde men onder meer de herkomst van het vlees te achterhalen en onderzocht men zelfs het gewicht van de koeien op de boerderij waarvan de vervuilde biefstuk van Contador afkomstig zou kunnen zijn. Bovendien werd ook de leugendetector ingeschakeld om de Spanjaard te onderzoeken.

Geen probleem met Spaans vlees

De rechters van het TAS oordeelden dat het vrij onwaarschijnlijk is dat vleesvervuiling aan de oorzaak lag van de bewuste test. 'In tegenstelling tot in andere landen, vooral buiten Europa, is Spanje niet gekend als een land dat problemen heeft met vervuiling van vlees via clenbuterol. Bovendien waren er geen andere zaken van atleten die positief testten op clenbuterol na het eten van besmet Spaans vlees', klinkt het.

Het TAS concludeerde dat zowel de scenario's van de vleesvervuiling als de bloedtransfusie in theorie mogelijk waren, maar tegelijk ook onwaarschijnlijk. Op basis van het geleverde bewijs lijkt een voedingssupplement volgens het TAS dan ook de grote schuldige te zijn.
De drie sportrechters verklaarden eveneens dat er op een later tijdstip een uitspraak zal gedaan worden over een mogelijke geldboete voor Contador. De UCI had immers een boete van bijna 2,5 miljoen euro geëist tegen de 29-jarige Spanjaard.