Schorsing Contador - Chronologie van de dopingzaak
Foto: Saxo Bank
Na meer dan achttien maanden kent de dopingzaak rond de Spaanse wielrenner Alberto Contador maandag een (voorlopig?) slotakkoord met de uitspraak van het TAS. Het Internationaal Sporttribunaal in Lausanne sprak een schorsing van 2 jaar uit, nadat El Pistolero in de Tour van 2010 positief testte op een minieme hoeveelheid clenbuterol. Contador won de Tour twee jaar geleden, maar is die eindzege nu kwijt.

- 21 juli 2010: Contador wordt op de tweede rustdag van de Tour in Pau gecontroleerd op doping, aan de vooravond van de laatste bergrit.
- 25 juli: De Spanjaard, die dan rijdt voor Astana, wint de Ronde van Frankrijk met 39 seconden voorsprong op de Luxemburger Andy Schleck.
- 3 augustus: Contador tekent een contract van twee jaar bij het Saxo Bank van manager Bjarne Riis
- 23 augustus: Het antidopinglaboratorium in het Duitse Keulen maakt aan de Internationale Wielerunie UCI een analyserapport over, waaruit blijkt dat er sporen zijn van clenbuterol in het urinestaal van Contador.
- 24 augustus: De UCI legt Contador een voorwaardelijke schorsing op.
- 26 augustus: De Spanjaard vraagt de analyse van het B-staal.
- 8 september: De tegenanalyse bevestigt de aanwezigheid van minieme sporen van clenbuterol in het staal. Wegens "de heel zwakke concentratie" vraagt de UCI in samenwerking met het Wereldantidopingagentschap WADA bijkomend wetenschappelijk onderzoek.
- 30 september: De zaak wordt publiek gemaakt door de zaakwaarnemer van de renner, en even later bevestigt de UCI de positieve test. Contador wijst het eten van vervuild vlees als de oorzaak aan. De volgende dagen schrijven verschillende media over een mogelijke bloedtransfusie, omdat er ook sporen van plasticizers in zijn urine zouden zijn gevonden. Contador ontkent.
- 8 oktober: Contador dreigt ermee klacht in te dienen tegen de media die "lasterlijke" informatie over hem verspreidden. Hij zegt ook dat hij denkt aan stoppen als hij veroordeeld wordt.
- 8 november: De UCI vraagt aan de Spaanse Wielerbond RFEC om een disciplinaire procedure op te starten.
- 22 november: De Spaanse vereniging van vleesproducenten beslist om klacht in te dienen tegen de "verdachtmakingen" van Contador.
- 15 februari: De RFEC spreekt Contador vrij en legt hem geen sanctie op.
- 16 februari: De Spanjaard maakt zijn wederoptreden in de Ronde van de Algarva, en wint in maart de Ronde van Murcia.
- 24 maart: De UCI en later ook het WADA beslissen om bij het TAS beroep aan te tekenen tegen de vrijspraak van Contador door de RFEC.
- 20 mei: Het TAS laat weten dat het de zaak van 6 tot 8 juni zal onderzoeken.
- 31 mei: De hoorzitting voor het Zwitserse tribunaal wordt vastgelegd op 1, 2 en 3 augustus.
- 11 juni: Ondanks zijn vermoeidheid na zijn Girozege, beslist Contador om deel te nemen aan de Tour. Bij de ploegvoorstelling voor La Grande Boucle op 30 juni is er even boegeroep.
- 24 juli: Contador eindigt vijfde in de Tour.
- 26 juli: De hoorzitting wordt op vraag van het WADA uitgesteld.
- 21 tot 24 november: Het TAS-tribunaal, samengesteld uit voorzitter Efraim Barack, Quentin Byrne-Sutton en Ulrich Haas, hoort verschillende getuigen en experts. Contador is elke dag aanwezig. Het TAS laat weten dat begin januari 2012 een beslissing volgt.
- 16 januari 2012: Het TAS stelt het verdict uit, nadat in de media vragen waren gerezen bij de objectiviteit van het panel. Zo zou een getuige van het WADA geweigerd zijn. Het TAS vraagt aan de betrokken partijen of ze de samenstelling van het tribunaal betwisten.
- 25 en 27 januari: Contador wint twee ritten in de Ronde van San Luis in Argentinië.
- 6 februari: Contador krijgt een schorsing van twee jaar, verliest zijn Tourzege van 2010 en de zeges die hij in 2011 behaalde.