Andy Schleck wint Tour 2010, Scarponi Giro 2011
Andy Schleck en Alberto Contador Foto: PN
Alberto Contador is zwaar gestraft door het Internationaal Sporttribunaal TAS. Dat legde hem maandag naar aanleiding van zijn positieve clenbuteroltest tijdens de Tour van 2010 een schorsing van twee jaar op. 'El Pistolero' verliest bovendien zijn eindzege in de Ronde van Frankrijk van 2010 en die van de Ronde van Italië van een jaar later.

De eindzege in La Grande Boucle van 2010 gaat zo naar de Luxemburger Andy Schleck, die in het eindklassement oorspronkelijk 39 seconden tekort was gekomen. De Rus Denis Menchov wordt tweede, de Spanjaard Samuel Sanchez derde. Onze landgenoot Jurgen Van den Broeck, die vijfde werd in de eindstand, stijgt naar de vierde plek.

De eindoverwinning in de Ronde van Italië van 2011 is voor de Italiaan Michele Scarponi. Zijn landgenoot Vincenzo Nibali wordt tweede, de Fransman John Gadret derde.

Contador wordt uiteindelijk met terugwerkende kracht geschorst en mag vanaf 6 augustus 2012 opnieuw aan wedstrijden deelnemen. Daardoor mist hij wel de Tour van 2012.
De uiteindelijke beslissing bij het TAS, die veelvuldig werd uitgesteld, werd genomen door drie rechters, de Israëliër Efraim Barack, de Zwitser Quentin Byrne-Sutton en de Duitser Ulrich Haas.

De 29-jarige Spanjaard (Team Saxo Bank) won eind januari nog twee ritten in de Ronde van San Luis (Arg).