Twee jaar schorsing voor Contador en Tour-zege 2010 kwijt
Contador op het proces voor het internationaal sporttribunaal TAS in november 2011. Foto: AFP
Alberto Contador is door het internationaal sporttribunaal TAS in de dopingzaak rond de Ronde van Frankrijk van 2010 voor twee jaar geschorst. Hij speelt ook zijn eindzege in die Tour kwijt. De Spaanse wielrenner won in 2010 zijn derde Tour, maar testte later positief op het verboden middel clenbuterol. De drievoudige Tourwinnaar hield altijd vol dat die positieve test te wijten was aan het eten van een vervuilde biefstuk. Omdat Contador eerder al een deel van zijn straf uitzat, mag hij op 5 augustus opnieuw in competitie verschijnen.

Met de uitspraak van het TAS komt er een einde aan een erg lange saga. Contador testte op 21 juli 2010 op de rustdag in Pau positief op het verboden middel Clenbuterol. Februari vorig jaar werd 'El Pistolero' echter vrijgesproken door de Spaanse wielerfederatie, maar zowel het Wereldantidopingagentschap WADA als de Internationale Wielerunie UCI gingen in beroep. Eind november vond een vierdaagse hoorzitting plaats voor het TAS, dat vandaag eindelijk een uitspraak deed. Het verdict in de zaak is maar liefst 98 pagina's dik.

Andy Schleck wint Tour 2010, Scarponi krijgt Giro-zege

Contador moet door de straf zijn tourzege van 2010 afstaan aan Andy Schleck. Ook zijn eindzege in de Giro van 2011 is hij kwijt, die gaat naar de Italiaan Michele Scarponi. Contador, die zo de zwaarst mogelijke straf van het TAS krijgt, is geschorst tot 5 augustus en mist dus de Tour de France van 2012 en de Olympische Spelen. Contador bevindt zich momenteel in Mallorca, waar hij deelneemt aan de Trofeo Palma.

McQuaid: 'Geen winnaars bij doping'

De UCI reageert tevreden op de beslissing van het TAS. 'Dit is een droevige dag voor de wielersport. Voor sommigen lijkt dit misschien een overwinning, maar dit is zeker en vast niet het geval', aldus UCI-voorzitter Pat McQuaid. 'Als het om doping gaat, zijn er immers geen winnaars: elke dopingzaak is er altijd één teveel. De UCI is wel blij dat er eindelijk een einde is gekomen aan deze extreem pijnlijke zaak.'

Contador kan tegen de beslissing van het TAS enkel nog in beroep gaan bij het Zwitsers Hooggerechtshof. Er hangt de Spanjaard ook nog een boete boven het hoofd die kan oplopen tot 2,5 miljoen euro. Daarover wordt later uitspraak gedaan.