Laruelle werkt aan preventieve uitkering voor zelfstandigen in moeilijkheden
Foto: belga
Minister van Middenstand, Kmo's en Zelfstandigen Sabine Laruelle (MR) werkt aan preventieve maatregelen voor zelfstandigen in zware financiële moeilijkheden.

Als een faillissement dreigt, moeten er nog voor de feiten uitkeringen komen, zei ze maandagochtend op de VRT-radio. In kader van het pensioenoverleg is ook beslist de malus voor zelfstandigen die te vroeg met pensioen gaan in 2013 te verzachten.

Momenteel kunnen zelfstandigen enkel rekenen op een beperkte uitkering in geval van een faillissement. Laruelle wil ook in preventieve maatregelen voorzien. Daarover zijn afspraken gemaakt in het regeerakkoord, dus ze hoopt nog dit jaar teksten te kunnen indienen. Als criteria voor de toekenning denkt ze onder meer aan een inkomen dat onder de armoedegrens duikt.

Vrijstelling

De werking van de Commissie voor de vrijstelling van sociale bijdragen voor zelfstandigen in moeilijkheden moet dan weer sneller en transparanter. Een automatische vrijstelling voor ondernemers in duidelijke financiële moeilijkheden wil ze echter niet. 'Dat is niet niks. Zelfs als ze geen sociale bijdragen meer betalen, behouden ze dan bijna alle rechten', verduidelijkte ze. 'We moeten dus geval per geval werken.'

Tot slot denkt Laruelle ook aan een uitkering voor enkele specifieke gevallen, maar dan beperkt in de tijd. "Bijvoorbeeld een bakker die allergisch is voor bloem. Hij kan niet meer werken, maar nu is er niets voorzien voor hem."

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig